Mănăstirea Sfintei Treimi – Tzangarólon este Stavropighie a Patriarhiei Ecumenice și constituie una dintre cele mai importante mănăstiri cretane ctitorite în vremea stăpânirii venețiene, aducând un remarcabil aport la istoria și cultura insulei Creta.
Mănăstirea se găsește la poalele Munților Stavroú, în locul numit Tzangarólon. Pornind din Haniá sau Soúda, se poate ajunge ușor la această mănăstire, urmând drumul spre aeroport, iar apoi indicatoarele.
Conform tradiției și manuscriselor din arhivele venețiene, Mănăstirea a fost ctitorită de frații Ieremia și Lavrentie Tzangarólos, care aparțineau unei familii venețiano-cretane vestite, cu mare influență atât asupra ortodocșilor, cât și asupra catolicilor din insulă.
Regiunea peninsulei Akrotíri este uscată, propice viței de vie, cultură pe care monahii au practicat-o de la început, astăzi existând o tradiție monahală de 400 ani în ceea ce privește producerea de vin, dar și de ulei de măsline.
Poarta Mănăstirii
Pisanie de deasupra porții interioare
Katholikonul Mănăstirii aparține stilului arhitectonic triconc cu turlă, având mai multe paraclise atât la parter cât și la etaj. Planul este de sorginte athonită, dar elementele morfologice sunt influențate de arhitectura apuseană, element caracteristic acelei epoci de conviețuire a celor două culturi.
Întreaga curte a Mănăstirii este pietruită. Datorită pantei terenului, clădirile au spre exterior două sau trei etaje, iar înspre interior, doar unul sau două.
Pisanie menționând o ctitorie a Ierodiaconului Máximos Kastanís din 1884.
Biserica lui Hristos Mântuitorul, în partea de răsărit a aripii de sud.
Colonade
Turlele Katholikonului au fost construite după 1830, atunci când autoritățile turcești au permis încheierea lucrărilor de construcție.
O mică schevofilachie a fost amenajată în trei încăperi. Conținând icoane și alte lucruri sfinte rămase în ciuda multor catastrofe, dovadă a bogăției trecute a Mănăstirii.
Arcade.
Iconostasul de lemn sculptat îmbină tradiția cretană cu elemente ale barocului laic.
Turla din katholikon.
Arhanghelul Mihail.
Pogorârea la iad.
O altă icoană a Pogorârii la iad.
Vinăria. Mănăstirea Sfintei Treimi – Tzangarólon era faimoasă din vechime pentru alesele sortimente de struguri din care se produce vin.
Butoaie de vin în chelărie.
Detaliu menționând anul 1790.
mai mult