
Schitul Prodromul (adică Înaintemergătorul), schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost zidit între anii 1852-1866 de ieroschimonahul Nifon Ionescu și ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie.

Cei care au contribuit cel mai mult la ridicarea schitului au fost: domnitorul Moldovei Grigorie Ghica, caimacamul Munteniei Alexandru Ghica, Mitropolitul Sofronie al Moldovei și Mitropolitul Nifon al Munteniei.

Cea mai aleasă comoară a aşezământului este Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa”, zugrăvită în chip minunat în anul 1863, la Iaşi.

Îmbrăcată în argint și împodobită foarte frumos, icoana este așezată în fața catapetesmei, în partea stângă. Ziua de prăznuire a icoanei este 12/25 iulie.

Această icoană este aşezată în paraclisul zidit deasupra intrării principale, în turnul clopotniţă, la primul etaj. Paraclisul este închinat Adormirii Maicii Domnului.

La acestea se adaugă și icoana Sfântului Ioan Botezătorul, păstrată în Paraclisul cel vechi, rezidit în anul 1660 de duhovnicul Filotei.

Dintre sfintele moaște care se află în biserica schitului amintim pe cele de la: Sfinții Ierarhi Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și Modest, Patriarhul Ierusalimului, Sfântul Apostol Matei, Sfânta Mare Muceniță Varvara, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, Sfântul Mucenic Trifon, Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian și Cuviosul Antipa de la Calapodești.