Sărbătoarea Buneivestiri

 
Pentru copii

bunavestire copii in

Cu nouă luni înainte de Naşterea lui Iisus, pe 25 martie, avem Bunavestire a Maicii Domnului, adică vestea cea bună pe care a primit-o Preasfânta Născătoare de Dumnezeu de la Arhanghel, anume că va aduce pe lume pe Mântuitorul Hristos. Această sărbătoare este una dintre cele mai mari şi mai importante sărbători împărăteşti, de aceea şi Biserica noastră cântă: „Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac…”. Cu alte cuvinte, astăzi este începutul mântuirii noastre prin vădirea îngerilor şi oamenilor a planului tainic care a existat dintotdeauna în mintea lui Dumnezeu pentru mântuirea omului. Şi care era acel plan? Întruparea Fiului Său, a Celei de-a Doua Persoane a Sfintei Treimi, a lui Iisus Hristos.

Iar Dumnezeu a aşteptat veacuri întregi pentru a găsi o fecioară potrivită care să şi primească să fie Maică a Fiului Său. Smerenia, dar şi curăţia Maicii Domnului au fost cele care au atras atenţia lui Dumnezeu asupra ei, iar când a venit vremea, El l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil să-i ducă mesajul prin salutul său binevestitor: „Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!”. Bucură-te, adică, tu, cea care te-ai umplut de Harul şi de harismele lui Dumnezeu, iar Domnul să fie cu tine, căci eşti cea mai binecuvântată dintre toate femeile, fiindcă vei naşte pe Mântuitorul lumii”. Şi din clipa în care Maria a spus „Iată roaba Domnului!”, adică „Sunt roaba Domnului, fie după cum ai spus”, a coborât înlăuntrul ei Sfântul Duh şi s-a zămislit şi a început să crească în pântecele ei Hristos, Dumnezeu-Omul.

Troparul Buneivestiri:

Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face și Gavriil harul îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i cântăm: Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!