Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași Ediția a IV-a (29 septembrie-3 octombrie 2021)

21 September 2021

Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise

Atelier de lucru

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași se află anul acesta la ediția a IV-a, fiind organizat de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei și având binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Părintele Mitropolit Teofan. În cadrul evenimentului va fi organizat atelierul de lucru Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise, avându-l ca invitat special pe prof. dr. Georgios Konstantinou din Atena, dirijor al Corului Bizantin Grec.

Atelierul este dedicat psalților (dirijori și coriști) cu un nivel avansat de cunoștințe și de interpretare a muzicii psaltice și are ca scop principal abordarea la nivel teoretic dar în special practic a tehnicii dirijorale (a „hironomiei”) ca instrument ajutător în interpretarea compozițiilor psaltice.

Prin gestica dirijorală psaltică pot fi redate cu fidelitate ornamente, atracții etc. și, astfel, corul psaltic ajunge să fie condus în psalmodierea imnelor nu printr-o citire „notă-notă” a semiografiei ci printr-o interpretare dinamică a notației, pornind de la ipostaza ei restrânsă (sinoptică).

Gesturile codificate ale mâinii dirijorului funcționează ca un limbaj semantic ce conduce vocea psaltului în cântare și contribuie la o mai bună înțelegere a interpretării omogene, la nivel de cor. Așadar, în demersul interpretativ, traseul firesc trece de la tradiția orală la cea scrisă, apoi la redarea acestora cu ajutorul tehnicii dirijorale („hironomie”), ajungându-se în final la psalmodiere.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași acordă posibilitatea înscrierii gratuite la acest atelier ca participant pasiv online (prin platformna Zoom). Întâlnirile vor avea lor conform următorului program:

30 septembrie                  13:00-16:00

1 octombrie                       10:00-13:00         și             16:00-18:00

2 octombrie                       10:00-13:00         și             13:00-14:00

Pentru înscrierea gratuită, vă invităm să accesați linkul http://www.ibmf.ro/ro/atelier-de-muzica-bizantina-interpretarea-notatiei-psaltice-prin-prisma-gesticii-dirijorale.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB