Herman Hissink (1915-2011) a fost profesor de limba olandeză la Liceul Creștin din Haga, în Olanda (azi, Liceul Sorghvliet). Sursa: Herman Voogd, pentru Athosweblog.com
Din tinerețe i-au plăcut călătoriile și natura. Povestindu-le cu însuflețire elevilor despre călătoriile lui, câțiva dintre aceștia s-au arătat dornici să-l însoțească. În imagine: coborând spre Mănăstirea Xenofont, 1971.
Primele călătorii împreună cu elevii le-a făcut pe bicicletă, prin Franța și Italia. În Grecia a ajuns pentru prima oară în 1965, însoțit de 4 elevi.
În anii '70, vizitele lor în Grecia au luat amploare: țara era neatinsă, puteai călători pe orice drumeag, cu bagajele cărate pe măgari. În imagine: așteptând barca la Mănăstirea Iviron, cel mai probabil 1969.
Obișnuiau să stea cu corturile prin preajma ruinelor antice sau prin munți, căutând apă proaspătă din sat în sat. Au devenit cu totul fascinați de Grecia. În imagine: la Karovastasi, 1970.
Herman Hissink a vizitat Sfântul Munte Athos cel puțin de 7 ori, însoțit de fiecare dată de câțiva elevi, începând cu anul 1969 și până prin 1976.
Toate fotografiile din această galerie îi aparțin și ne-au fost puse la dispoziție de Gerard Koolschijn, care i-a fost elev. În imagine: Chilie în Kavsokalivia, 1971. La masă, stând de vorbă cu monah a cărui rucodelie era repararea de ceasuri.
Gerard Koolschijn a ajuns directorul Liceului unde Hissink a predat vreme de 36 de ani, iar recent a publicat un roman în care evocă, printre altele, și călătoriile lor prin Sfântul Munte. În imagine: la picioarele Mănăstirii Simonopetra, 1970. Koolschijn este cel din dreapta, în cămașă albastră.
Herman Hissink la vârsta de 90 de ani, portret de Lidwien Chorus, 2005.
Pe drumul către Dafni și Xiropotamu, 1974 sau 1976 (?).
Vedere asupra țărmului de la Mănăstirea Iviron, 1974 sau 1976 (?).
Arsana, undeva pe coasta de nord: rechiziționând o barcă pentru a ajunge la Iviron, 1974.
Într-un arhondaric necunoscut.
În alt arhondaric, însoțiți de gazdă. An și locație necunoscute.
Elevi odihnindu-se, la Mănăstirea Grigoriou sau la Sfântul Pantelimon (?).
Mănăstirea Pantocrator, an necunoscut.
Monah la poarta Schitului Prodromu, 1974 sau 1976 (?).
Popas, undeva prin Athos. An și locație necunoscute.
Pe țărmul de la Sfântul Pantelimon, 1970. Sursa: Herman Voogd, pentru Athosweblog.com
mai mult