Noul Mucenic Gheorghe din Ilioupolis

2 October 2014

Ghoerghe H 2Ucis fiind de sabie, a surpat pe vrăjmașul;
Gheorghe, împreună cu îngerii, acum se veselește.

Sfântul Nou Mucenic Gheorghe, sau Hagi-Gheorghe, așa cum era numit, era fiul unor creștini din Filadelfia. El a plecat din satul natal și a mers în Ilioúpolis, unde se ocupa cu confecționarea de samare pentru măgari și catâri.

Cândva, la o petrecere la care era prezent și Gheorghe, un tânăr, care băuse foarte mult, a căzut și a murit. Atunci, așa cum era legea în acele vremuri, judecătorul a cerut ca fiecare să plătească o sumă ca despăgubire, pentru cel mort. Gheorghe a refuzat să plătească această sumă și, plin de furie, i-a spus judecătorului că nu plătește fiindcă cel care murise era turc. Atunci, pe loc, l-au arestat pe Gheorghe și l-au dus și l-au tăiat împrejur, împotriva voinței lui.

Mai târziu, căindu-se, Gheorghe a mers la Sfântul Munte, unde a rămas pentru o perioadă destul de lungă, apoi s-a întors iar în Ilioúpolis, și cu mult curaj, a mărturisit credința în Hristos înaintea judecătorului. În ciuda vorbelor și a promisiunilor lingușitoare ale aceluia, el a rămas pe mai departe neclintit în credința lui. Atunci l-au luat și l-au supus unor chinuri înfricoșătoare, însă Gheorghe le-a înfruntat cu multă bărbăție, spunând: ,,Orice mi-ați face, eu nu o să-mi neg credința. Creștin m-am născut, creștin sunt și creștin vreau să mor”.

În cele din urmă, în ziua de 2 octombrie 1794 (după alții 1752) i s-a tăiat capul. Pentru rugăciunile Noului Mucenic Gheorghe din Ilioupolis, Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB