Sfântul Nou Mucenic Nichita din Nisyros – 21 iunie

21 June 2014

eikona ag nikita nisyrou

Sfântul Nichita s-a născut în Mandraki, în insula Nisyros, în anul 1716, din părinți bogați. Tatăl său era mai marele insulei Nisyros, dar a căzut în dizgrația turcilor, iar pentru a scăpa de pedeapsă, a trecut la islam împreună cu toată familia sa și s-a mutat în insula Rhodos. Acolo, cel mai mic dintre fii, Mehmet, crescând, a aflat că fusese creștin și se numea Nichita.

Nichita IN

Ajungând la vârsta de 14 ani, a plecat la Mănăstirea Néa Moní din insula Chios, unde s-a mărturisit egumenului. Acesta l-a adus fost Mitropolit de Thiva, Macarios, care petrecea în isihie la Mănăstirea din Chios, iar acesta l-a miruns și l-a catehizat. Nichita a rămas pe mai departe la mănăstire, catehumen, și a fost cuprins de setea mărturisirii lui Hristos. Cu sfătuirile ascetului Anthimos Agiopatreitis și cu rugăciunile părinților din mănăstire, Nichita s-a reîntors în Chios.

Ajuns aici, îmbrăcat creștinește, turcii i-au cerut să plătească o dare care se aduna doar de la creștini, dar pe care Nichita nu a putut să o achite, și a ajuns la închisoare, în locul numit Vounáki. În cele din urmă, turcii au aflat că el fusese, la un moment dat, musulman și purtase numele de Mehmet. Nichita și-a mărturisit însă cu multă îndrăzneală credința în Hristos. Turcii, cu promisiuni și amenințări, au încercat să-l readucă pe mărturisitor la credința lor, dar pentru că nu au reușit, au început să-l chinuiască înfricoșător, vreme de zece zile și nopți.

leipsana ag nikita nisyrou IN

Răcliță cu bucată din sfintele moaște ale Noului Mucenic Nichita

După aceasta, l-au dus într-un loc numit Káto Ghialó, lângă Metocul Ivirului, unde au încercat din nou, cu promisiuni, să-l facă să se lepede de Hristos. Sfântul Nichita le-a răspuns, însă: „Creștin sunt, Nichita mă cheamă și Nichita voi muri!”

I s-a tăiat capul în ziua de 21 iunie a anului 1732, la vârsta de 17 ani, în insula Chios. Pentru ca moaștele să nu-i fie păstrate de creștini, turcii i-au luat trupul, l-au murdărit în tot felul de necurății și l-au aruncat în mare.

În cele din urmă, creștinii au găsit trupul și l-au îngropat pe ascuns. Astăzi, în satul Mandraki din insula Nisyros se găsește Biserica cu hramul Sfântului Nou Mucenic Nichita.

Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne!

i n agiou nikitas, nisyros IN

Biserica Sfântului Nou Mucenic Nichita, Mandraki, insula Nisyros

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB