Părintele Athanasie Mitilinaios

23 May 2014

athanasios mitilinaios in

Gheronda Athanasie s-a născut în anul 1927, în Kifisiá (Atena). Tatăl său, Gheórghios, era originar din insula Mitilíni, iar mama sa, Efrosíni, din insula Sámos. Știm că a mai avut o soră, pe nume Grammatikí. Mama sa a trăit experiența catastrofei din Asia Mică, întrucât lucra în Smirna; abia după aceea s-a refugiat în Grecia. Micuțul Atanasie asculta cu mare drag istorioarele despre Asia Mică, pe care i le povestea mama sa.

Atunci când a izbucnit al doilea război mondial (1940), Atanasie era elev în clasa a VIII-a la gimnaziul din Amaroúsi, unde l-a avut ca profesor pe ilustrul filolog Efstrátios Kalatzís, pe care de multe ori îl pomenea în omiliile sale. În timpul studiilor sale, a învățat limba engleză de la un conte rus. De asemenea, a primit lecții de vioară și de pictură, iar în paralel cu şcoala a lucrat la o farmacie.

Părinții săi, deși nu știau prea multă carte, aveau o credință și evlavie deosebită, virtuți pe care le-au transmis și celor doi copii. Atanasie studia cu mult zel Sfânta Scriptură și propovăduia cu multă înflăcărare cuvântul lui Dumnezeu în închisorile de adolescenți de la Averoff, precum și în orfelinatul Tzánneio. La rândul său, asculta cu interes predicile teologilor de seamă din vremea aceea, precum: Kolitsáras, Trempélas, Karmíris, ș.a. În paralel, era interesat și de știința profană. Iubea nespus filosofia, vechea cultură grecească, muzica clasică, natura și științele pozitive. După o încercare eșuată de a se înscrie la Școala de Comerț Superior, s-a decis să studieze ingineria electrică.

În 1950, pe când era încă student, a făcut câteva cursuri practice în cadrul Aviației Militare. În 1960, a fost ales mitropolit de Lárisa preotul paroh și totodată duhovnicul său, părintele Iákovos Schízas. După o îndelungată perioadă de rugăciune și meditație profundă, cu binecuvântarea duhovnicului său, Atanasie s-a hotărât să urmeze vocația preoțească. A fost tuns monah de către mitropolit, iar, la scurt timp, a fost hirotonit preot. După aceasta, l-a însoțit pe mitropolit la reședința sa, unde, timp de zece ani, a lucrat ca predicator, cutreierând toate satele mitropoliei. În 1970, se retrage la mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din Stómio (Lárisa), pe care o reorganizează, atrăgând mulțime de monahi. În același timp, își continuă lucrarea de predicator și duhovnic neobosit, atât la noua sa mănăstire, cât și în orașul Lárisa.

Pe 23 mai 2006, după multe încercări pricinuite de diverse boli, gheronda Atanasie s-a mutat la Domnul la vârsta de 79 ani. A iubit cu mult zel cuvântul lui Dumnezeu și și-a dedicat aproape toată viața propovăduirii acestuia. A lăsat în urma sa o moștenire spirituală extrem de bogată, alcătuită îndeosebi din omilii și predici de o valoare incontestabilă, dintre care unele le puteţi citi aici: http://www.pemptousia.ro/author/athanasios-din-mytilini/

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB