Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

16 November 2013
Sfântul Matei - Miniatura dintr-o Evangheliar bizantin din biblioteca Mănăstirii Vatopedi

Sfântul Matei – Miniatura dintr-un Evangheliar bizantin din biblioteca Mănăstirii Vatopedi

Astăzi Biserica sărbătorește și cinstește pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei.

Matei, care a fost numit, de asemenea, Levi, este al optulea din rândul celor Doisprezece Apostoli și autorul inspirat de Dumnezeu al primei Evanghelii. El a fost de profesie vameș (încasator de impozite), iar când Domnul Iisus Hristos a trecut pe acolo, l-a chemat, spunându-i: „Vino după mine!”. Atunci Matei „s-a sculat și a mers după El”. Evanghelistul Luca, care în Evanghelia sa menționează, de asemenea, chemarea lui Matei, spune că „lăsând toate, s-a sculat și a mers după El”, dar și faptul că „a făcut un ospăț mare în casa sa”. Toate acestea ne fac să înțelegem ce fel de om a fost vameșul Levi, adică Apostolul și Evanghelistul Matei de mai apoi.

Matei, Ohrid, s13

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Ohrida, secolul al XIII-lea

Mai mult, narațiunea evanghelică despre chemarea vameșului la misiunea apostolică ne arată calea nedescoperită prin care Dumnezeu îi cheamă pe oameni, dar și cât de mare este puterea înnoirii Duhului Sfânt. Mântuitorul Hristos nu a chemat la Apostolie doar pescari analfabeți, ci și vameși păcătoși. Cum își alege Dumnezeu ucenicii și cum descoperă în vameș pe evanghelist, acest lucru nu este limede și nu poate fi înțeles de mintea oamenilor. Dar Apostolul Pavel, în prima sa Epistolă către Corinteni, scrie datorită cărui fapt Dumnezeu a ales ca Apostoli niște oameni neînsemnați: „ca nici un trup să nu se laude înaintea lui Dumnezeu”, adică pentru ca nici un om să nu se laude înainte lui Dumnezeu.

Unul dintre scriitorii antici bisericești, Papias, Episcop de Ierapole în anul 130, ne dă informația că „Matei… a scris cuvinte în dialectul evreiesc, interpretându-le pe cât era cu putință pentru fiecare”.

Adică „Evanghelia după Matei” a fost scrisă mai întâi în ebraică și apoi tradusă în greacă. În Evanghelia sa, Matei folosește foarte des sintagma „Împărăția cerurilor”, așa că de aceea „Evanghelia după Matei” este numită Evanghelia Împărăției. În capitolele 5 și 7 se găsește renumita „Predică de pe munte”, care a fost citită și apreciată de mulți care nu sunt creștini, așa cum a fost marele politician indian Mahatma Ghandi.

Tradiția Bisericii spune că după ce Matei a propovăduit câțiva ani în Palestina, s-a dus apoi la neamuri străine, ajungând până la Parți, adică în Persia (Iranul) de astăzi. Nu se cunosc prea multe despre sfârșitul Evanghelistului Matei dacă a fost mucenicesc sau pașnic. Singurul lucru pe care Evanghelistul Matei îl spune în Evanghelia sa despre sine însuși este că a fost vameș, o profesie nu foarte cinstită și curată. Acest lucru arată însă faptul că Matei a ajunsun om de o mare smerenie, care nu a ezitat să spună ceea ce a fost mai întâi, având o conștiință profundă de marea schimbare care a fost făcută întru el prin harul divin: „Evanghelist din vameș s-a schimbat”, așa cum se cântă la prăznuirea lui în Biserică.

Matei Nicolae Balan

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, frescă de diac. Nicolae Bălan

Nu știm prea multe despre viața și acțiunea misionară a Evanghelistului Matei, dar avem o mare comoară în Biserică, Evanghelia sa. Aceasta este prima carte a Noului Testament și, precum cartea Faptelor Apostolilor, au câte 28 capitole fiecare. Evanghelia după Matei este citită în Biserică vreme de șaptesprezece duminici după Duminica Rusaliilor, și apoi încă în două duminici, a Lăsatului sec de carne și de brânză. Dar și în alte multe zile din an se citesc pericope din Evanghelia după Matei, precum și la Praznice și la multe sărbători ale Sfinților.

Evangheliile nu sunt scrieri sistematice, istorice, ci „memorii”, așa cum se spune, ale Apostolilor. Astfel, vedem că douăzeci și nouă de puncte din învățăturile și minunile Mântuitorului și Domnului nostru, Iisus Hristos, sunt menționate doar de Evanghelistul Matei. Dintre acestea sunt: închinarea Magilor, fuga Sfintei Familii în Egipt, uciderea pruncilor, lauda pentru Sfântul Ioan Botezătorul, pilda lucrătorilor celor răi, pilda despre lucrătorii tocmiți la vie, mustrarea fariseilor, pilda celor zece fecioare, a doua venire și judecata generala.

Pentru rugăciunile apostolului și evanghelistului Matei, Doamne Iisuse Hristoase, mântuiește și ne miluiește pe noi!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB