Manolis Hatzimárkos – Unul dintre protopsalţii cu cea mai frumoasă voce

6 March 2013

Manolis Hatzimárkos, cunoscut în toată Grecia şi în toată lumea pentru capacitatea lui de interpretare a muzicii bizantine, a fost unul dintre psalţii cu cea mai frumoasă voce din perioada contemporană, având o voce rară, foarte melodioasă. Vestea despre moartea lui ne-a umplut de mâhnire. Prezentarea ofrandei lui în muzica bisericească să fie ca un parastas, ca o pomenire a prezenţei lui remarcabile, şi început al doxologiei neîncetate a Dumnezeului Treimic în ceruri.

rxrpdkubau4cf932c5d32c1

S-a născut la Vólos în anul 1927 şi de foarte mic s-a remarcat prin vocea lui impresionantă. A primit primele lecţii de muzică bizantină de la tatăl său Konstantinos şi, în continuare, a ucenicit pe lângă protopsalţii Hrístos Pántas, Konstantinos Príngos, Theodosios Gheorghiádis şi Theodor Hatzitheódoros Fokaéos. A lucrat ca profesor de muzică în ciclul secundar ajungând să fie director al Înaltei Şcoli Bisericeşti din Atena. Mai târziu a predat ca profesor de muzicologie la Universitatea din Thessalía. S-a distins mai ales ca protopsalt al Catedralei Mitropolitane a Sfântului Nicolae din Vólos şi, în cele din urmă, din 1981, la Biserica Sfântului Dionisie Areopagitul din Atena.

Bogata sa operă editorială cuprinde cinci volume cu titlul general ”Buchet de flori melodice”, 30 de discuri şi 40 de casete cu imne bisericeşti bizantine. În ultimii ani lucra la editarea unei serii de cd-uri cu înregistrări live, personale.

A editat, de asemenea, oratoriul ”Iisus Hristos”, două cărţi de muzică occidentală şi, recent, a scris Simfonia Bizantină pentru Olimpiada din 2004. A publicat multe articole şi studii, având de asemenea în curs de editare cărţi şi lecţii de muzică însoţite de înregistrări.

Lucrările sale de muzică au fost prezentate la Iródeio, în Patra, la ”Parnassós”, la Societatea de Arheologie, la Mégaro Mousikís, la Constantinopol, în Cipru, Haifa, Viena, Stuttgart, Roma etc. De pe poziţia de Vicepreşedinte al Centrului European al Artei a promovat editarea Dicţionarului de Muzică Bizantină al Olimpiei Tolíka şi a sprijinit editarea preţioaselor manuscriselor ale lui Ánghelos Voudoúris – primul ajutor de strană, A’ domesticus, al lui Iakovos Nafpliótis. Importantă a fost contribuţia sa şi prin emisiunile de la Postul de Radio al Bisericii Greciei din vremea răposatului Arhiepiscop al Atenei, Hristodul, precum şi colaborările lui cu pururea-pomenitul Yiannis Hatzifótis, de pe Programul Trei al postului de televiziune ERA.

Μανώλης-Χμάρκος-7În semn de cinste şi respect faţă de pomenirea marelui protopsalt şi învăţător ataşăm o înregistrare din cântările Triodului. Domnul Dumnezeu să odihnească sufletul lui!


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB