Manuscrisele de la Marea Moartă disponibile pe internet

1 December 2011

Manuscrisele de la Marea Moartă au fost digitalizate pe un nou site interactiv creat de Muzeul Israeului şi Google. Imaginile de înaltă rezoluţie şi tehnologia Google permit utilizatorilor din toată lumea să exploreze în detaliu cel mai vechi manuscris biblic cunoscut.

Muzeul Israelului a lansat pe 26 seprembrie 2011 versiunea digitalizată a manuscriselor de la Marea Moartă, permiţând utilizatorilor să examineze şi să exploreze aceste antice manuscrise biblice, la un nivel de detaliu ce nu era posibil înainte. Dezvoltat în parteneriat cu Google, noul site le oferă utilizatorilor acces la imagini în al căror conţinut se poate căuta, care se încarcă rapid şi au o rezoluţie înaltă, precum şi scurte videoclipuri explicative şi informaţii de bază despre texte şi istoria lor.

Cinci pergamente de la Muzeul Israelului au fost digitalizate în versiune completă pentru această etapă a proiectului şi sunt accesibile online la http://dss.collections.imj.org.il

Cele aproximativ 900 de manuscrise, papirusuri şi pergamente, găsite între anii 1947 şi 1956 într-o peşteră din regiunea Qumrân, la ţărmul Mării Moarte, sunt considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. Ele conţin texte religioase în ebraică, aramaică şi greacă, precum şi cel mai vechi “testament” cunoscut.  Cele mai vechi documente datează din secolul al 3-lea î.e.n., iar cel mai nou a fost redactat în anul 70 e.n., pe când legiunile romane distrugeau cel de-Al Doilea Templu evreiesc.  Manuscrisele nu sunt expuse public în Muzeul Israelului, fiind păstrate în condiţii de penumbră, într-o cameră în care nivelul de umiditate şi temperatura sunt identice celor din peşterile din Qumran.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB