Titulatură

28 November 2011

Titulatura oficială a Mănăstirii este Sfânta Mare Mănăstire Vatoped. Numele de bază Vatoped apare deja în primele mărturii istorice referitoare la  Sfântul Munte având o dublă etimologie şi respectiv ortografie a) Βατο-παιδίου se poate tâlcui copilul din tufişuri sprijinindu-se pe o anumită tradiţie. Conform acesteia, Mănăstirea a fost înfiinţată în secolul al IV-lea de către Teodosie cel Mare, al cărui fiu Arcadie a fost salvat dintr-un naufragiu printr-o minune, fiind găsit într-un loc plin de tufişuri, (săpăturile ce au avut loc în anul 2000 în jurul actualei biserici centrale, au adus la lumină biserica paleocreştină, marea bazilică construită de Teodosie cel Mare. Pe ruinele acestei biserici vechi a fost înălţată în veacul al X-lea biserica de astăzi). b) Βατο-πεδίου se poate tâlcui câmpul cu tufişuri indicând simplul fapt că în zona din jurul Mănăstirii există multe tufişuri.

Fundaţiile unei bazilici (a lui Teodosie cel Mare) de mari dimensiuni ce au ieşit la lumină în urma săpăturilor din anul 2000 în partea de nord a bisericii centrale actuale a Mănăstirii.

În vremurile mai vechi Mănăstirea era caracterizată ca Bazilică. Această caracteristică a fost dobândită într-o anumită perioadă de toate mănăstirile Sfântului Munte, datorită legăturii lor cu împăraţii bizantini. De asemenea ele mai purtau numele de Patriarhie şi Stavropighie, titluri privilegiate date de Patriarhia Constantinopolului.

Pentru titulatura Mănăstirii se poate consulta studiul conferenţiarului universitar al Universităţii Democrit din Tracia, d-l Nikos Duca – Papadimitriou, fostul guvernator al Sfântului Munte, “Numele Mănăstirii Vatoped în izvoarele bizantine şi post-bizantine”.

Vedere generală a Mănăstirii şi golfului Vatopedului din partea de sud –est.

Vederea generală a Mănăstirii şi golfului - port al Vatopedului din partea de sud – vest.

Vederea generală a Mănăstirii din nord – vest.

Harta Sfântului Munte unde se poate deosebi regiunea Mănăstirii Vatoped.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB