Colina Balamand

22 October 2015

balamand ig upsEgumenul Sfintei Mănăstiri a Maicii Domnului din Balamand și Profesor de Teologie Biblică la Facultatea de Teologie din Balamand, Arhimandritul Iakovos Khalil, vorbește despre istoria Colinei Balamandului, locul unde se găsește Mănăstirea Maicii Domnului (stavropighie patriarhală) și Institutul de Teologie aparținând Patriarhiei Antiohiei.

***

Mănăstirea din Balamand, stavropighie patriarhală, a jucat de-a lungul veacurilor un rol remarcabil și important în formarea teologică a clericilor Patriarhiei Antiohiei. A fost centrul unde se studiau cunoștințele elementare de teologie înainte ca școala să devină o universitate. Veneau aici clerici, tineri, viețuiau acolo și studiau, așa cum se întâmplă și la Athoniada, învățau aici cunoștințele elementare, ca să poată apoi să meargă să slujească Biserica lui Hristos. În secolul al XX-lea, cei care vroiau să facă studii mai aprofundate, sau pe care Biserica îi trimitea să-și continue studiile, veneau în Grecia și studiau. Această școală bisericească s-a dezvoltat în secolul XX, iar în 1969 s-a întemeiat o facultate de nivel universitar, care este actualul Institut al Sfântului Ioan Damaschin, iar acest institut a constituit nucleul Universității din Balamand, întemeiată în 1988. Această Colină a Balamandului a fost totdeauna un spațiu al studiului, al rugăciunii și, înainte de toate, un spațiu al teologiei în cadrul Patriarhiei Antiohiei. Merită să menționăm că prima tipografie arabă a fost organizată la Balamand, precizez, în limba arabă. A fost trimisă din România la mănăstirea din Balamand, desigur, exista în zonă o tipografie în limba siriană, dar aceasta a fost prima tipografie de limba arabă, însă apoi uniații au furat-o și au luat-o; atunci când a avut loc schisma uniaților, în 1724, au luat-o pe ascuns de la monahii ortodocși, și se mai și laudă cu asta, că au luat-o pe ascuns, bucată cu bucată, și au dus-o în altă parte. Dar de ce oare a fost trimisă prima tipografie la Balamand? Asta arată că mănăstirea încă de atunci era un centru de studii teologice.

Balamand_IN

Mănăstirea Maicii Domnului, Balamand

În epoca contemporană, pe Colina Balamandului, alături de Sfânta Mănăstire a Maicii Domnului, se află și Facultatea de Teologie și o întreagă universitate, cu toate domeniile de studii, cu toate facultățile, care este astăzi cea mai mare universitate a Libanului ca extindere și ca infrastructură. Un campus universitar, cel mai mare din Liban. Și trebuie menționat că Libanul este un centru de educațional, are foarte multe universități, și pe domeniile care țin de istorie, și în toate domeniile, în limba engleză, și în arabă, și în franceză, și în limba germană. Are multe universități. Dar, slavă Domnului, avem la Balamand acum cel mai mare campus universitar, cu toate facultățile, avem de asemenea un important centru de conservare a manuscriselor care deservește întreaga Patriarhie a Antiohiei, toate manuscrisele mitropoliilor, ale patriarhiei și ale sfintelor mănăstiri sunt aduse la Balamand, sunt curățate, fotografiate, și se realizează o conservare științifică, aici producem și materialele prin care facem conservarea, și apoi clasificăm manuscrisele.

balamand institute

Institutul Teologic, Balamand

În epoca modernă, Facultatea de Teologie a Sfântului Ioan Damaschin, așa cum am spus, instruiește studenți teologi, unde aceștia își iau și licența, și masterul, iar de anul trecut își pot lua și doctoratul. La această școală vin candidați care prezintă o scrisoare de recomandare de la mitropolitul locului, și acest lucru este foarte important, apoi dau un interviu, pentru că nu avem nevoie doar de studenți inteligenți și talentați, ci mai ales de studenți care au o chemare de la Duhul Sfânt să slujească Biserica și au mare dragoste pentru Biserică, au maturitate duhovnicească. Le luăm un interviu și le dăm și niște examene, și alegem dintre candidați pe cei pe care îi dorim, de regulă nu mai mulți de 10, nu mai mult de 45-50% dintre candidați. Și aceștia vin și locuiesc în căminul facultății, fiecare student este luat în grija unei mitropolii sau patriarhiei, care îi oferă și bursa, locuiesc în facultate, la cămin, au o bursă completă care acoperă toate cheltuielile, și trăiesc aici ca niște monahi, aș putea spune, ca clerici, duc o viață de obște, mănâncă împreună, se roagă dimineața, seara, de fiecare dată, studiază împreună, au activități obștești, și fac practică pastorală, se duc în parohii, fac diferite activități în parohii, cu ce vârstnici, cu copii, cu familiile de creștini, avem diferite programe de instruire a clericilor.

Mănăstirea slujește duhovnicește întregii regiuni și constituie centrul duhovnicesc al Facultății de Teologie, dar și al universității, este locul unde studenții se roagă și învață viața liturgică; are o misiune această mănăstire, anume de a ajuta Facultatea de Teologie în formarea duhovnicească a studenților. Desigur, facultatea este independentă, și universitatea este independentă, dar se află pe teritoriul mănăstirii, lângă mănăstire și în binecuvântarea Maicii Domnului, și acolo mănăstirea dăruiește, își dăruiește ofranda sa. Și acest lucru a influențat puțin viața monahală, pentru că nu trăiesc mulți monahi la mănăstirea noastră. Totdeauna sunt trimiși la Balamand cei care urmează să devină episcopi, preoți și diaconi în diferite mitropolii, iar studenții, aș spune, și ei sunt membrii mănăstirii, desigur, dimpreună cu ieromonahii și ierodiaconii mănăstirii din Balamand, dar și cu profesorii, arhimandriții care predau, toți împreună alcătuim o familie, și cu adevărat, are loc aici o binecuvântată ofrandă, se adună mulți tineri studenți de la universitate, le organizăm întâlniri, programe, îi spovedim și ieșim, facem excursii cu ei în această mare regiune care se numește Chora, care, în majoritate, este zona ortodoxă a Libanului, în care se află și Balamandul, în care există multe sate ortodoxe, ieșim împreună, ne rugăm în parohii, facem privegheri, iar participarea mirenilor este foarte mare. La mănăstirea din Balamand participă la slujbe zilnic zeci și chiar sute de studenți, de familii ortodoxe, care vin să se roage la utrenie și la vecernie, și duminica la dumnezeiasca Liturghie.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB