Minuni ale Sfântului Athanasie Patellarios, Patriarhul Constantinopolului

2 May 2015
Metropolitan-Makarios-of-Kenya

Mitropolitul Macarie al Kenyei

Din mai multe surse rusești aflăm despre multele minuni ale Sfântului Atanasie Patellarios. În anul 1813, o prințesă din Rusia suferea de o boală incurabilă pentru acea vreme. Într-o noapte, sfântul i-a apărut în somn și i-a spus cum să ajungă la locul unde se găseau moaștele lui. În ziua de 25 mai, aceasta a ajuns la locul unde se găseau cinstitele moaște ale sfântului ierarh, a stat la Dumnezeiasca Liturghie și s-a rugat cu multă evlavie, cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru a-i curma suferința sa. Nu a plecat acasă după slujbă, ci a rămas acolo, iar seara s-a întors iarăși în biserică pentru slujba vecerniei. Din pricina vârstei înaintate, dar și a paraliziei de care suferea, era purtată cu mare greutate dintr-un loc în altul. Însă, spre mirarea, tuturor, spre seară, femeia a ajuns singură în biserică, după ce mai întâi s-a ridicat din pat și a început să meargă fără ajutorul nimănui. După aceea, ea a mers și s-a spovedit cu pocăință la egumenul mănăstirii, spunându-i că a ajuns acolo la îndemnul sfântului care i s-a arătat de trei ori în vis. Egumenul i-a arătat mănăstirea și locul unde se găseau moaștele sfântului, care trecuse la cele veșnice în scaunul său arhieresc. După ce a dorit să afle și mai multe lucruri despre mănăstire, prințesa a continuat să vină foarte des la mănăstire, până ce s-a vindecat complet.

athanasios pat 2 small

Sfântul Athanasie Patellarios, reprezentare iconografică rusească

În anul următor, sfântul a făcut încă o minune. De data aceasta, minunea nu a mai fost una trupească, ci una sufletească. Un oarecare domn se lăsase pradă patimilor trupești și păcătuia continuu, până când a ajuns să-și piardă mințile din pricina aceasta. Aceasta, însă, i s-a făcut pricină de pocăință. Într-o zi, fratele său l-a luat și au plecat împreună la Kiev, unde se găseau, în vremea aceea, duhovnici foarte renumiți. În drumul lor, s-au oprit și la locul unde se găseau moaștele Sfântului Athanasie Patellarios. Când au ajuns în biserica unde se aflau cinstitele rămășițe, era vremea Dumnezeieștii Liturghii. Bolnavul s-a îndreptat spre locul unde se găseau moaștele sfântului și a început să le sărute cu evlavie. A văzut atunci chipul de înger al sfântului și a simțit că acesta era viu și îi vorbea și îl binecuvânta pentru pocăința sa sinceră. Din acel moment, acest om s-a vindecat și îi dădea slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Există o altă minune pe care Sfântul Athanasie a făcut-o și care a emoționat pe toată lumea. O oarecare doamnă era grav bolnavă și toată lumea se aștepta să moară. Toți se pregătiseră pentru înmormântare, chiar și coșciugul era pregătit. Însă numai Dumnezeu hotărăște sfârșitul fiecăruia, iar nu noi, oamenii. O rudă de-a muribundei a adus o icoană a Sfântului și a așezat-o în camera în care se afla femeia. Cum a zărit icoana, aceasta a căzut într-un somn foarte adânc. Ceilalți au început să se roage sfântului și după câteva ore, bolnava s-a trezit complet sănătoasă, ca și cum nu ar fi avut nimic, ridicându-se singură din patul suferinței și dând slavă Lui Dumnezeu.

leipsano-agiou-athanasiou-patelarou

Moaștele Patriarhului Ecumenic Athanasie Patellarios, aflate în Biserica Mitropolitană Bunavestire din Harkov

Conform scrierilor care cuprind viața și minunile sale, Sfântul Athanasie se arăta foarte des oamenilor simpli care sufereau de diferite boli, chemându-i să vină la el, promițându-le că îi va tămădui. Astfel, ajunsese să fie foarte cunoscut în Rusia pentru sfințenia și pentru minunile sale. În special în Siberia se găseau multe familii care nu puteau dobândi copii. Sfântul li se arăta acelora și îi chema la el pentru a se pocăi și a se ruga. Aceștia mergeau la mănăstirea unde se găseau moaștele sfântului, se rugau și posteau, iar după o perioadă de timp, dobândeau copii.

O altă minune cunoscută este a Mariei din Harkovo, care era oarbă de trei ani, în urma unei boli care i-a distrus definitiv vederea. Într-o zi, rudele acesteia au luat-o și au dus-o la moaștele Sfântului, în timpul Dumnezeieștii Liturghii. Dintr-o dată, în vremea când se cânta Heruvicul,Maria a început să-l vadă pe sfânt în fața ei. Îndată a alergat și a aprins o lumânare în sfeșnicul din fața icoanei, îngenunchind cu evlavie și mulțumind pentru darul pe care i-l făcuse, adică redarea luminii ochilor.

O altă tânără, pe nume Eufrosina, de loc de lângă orașul Poltava, era surdă. Aceasta s-a petrecut în anul 1829. În ziua în care este prăznuită icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Kazan, tânăra l-a văzut în vis pe Sfântul Athanasie, așa cum este el șezând pe tronul arhieresc. Tânăra s-a trezit din somn și a început să se roage, mulțumind sfântului pentru că s-a învrednicit să-l vadă. În timp ce se ruga, a simțit ca o mână care o binecuvântează și imediat a început să audă. După un an, într-o zi, Eufrosina a făcut febră foarte mare. Ai ei au luat-o, au dus-o la mănăstire și au așezat-o înaintea moaștelor sfântului. În acea clipă, Eufrosina a început să simtă o bucurie de nedescris. Spre sfârșitul Utreniei, mai exact la Doxologie, o putere nevăzută a atins-o, și, în acea clipă s-a tămăduit. După șapte ani, căsătorită și cu copii, Eufrosina s-a îmbolnăvit iarăși de o boală incurabilă, dar, ca și înainte, sfântul i-a apărut din nou, pe când se ruga, și i-a poruncit să se ridice și să dea slavă Lui Dumnezeu, fiindcă s-a tămăduit.

Sfântul Athanasie continuă să tămăduiască până astăzi în diferite chipuri pe cei care aleargă cu credință și-i cer ajutorul. Foarte multe minuni se întâmplă în ziua prăznuirii lui în Rusia, 2 mai. La Sfântul Munte și în Creta, locul său de naștere, el este prăznuit pe 21 august. Din toată Rusia, credincioșii vin pentru a se închina cinstitelor sale moaște ce se păstrează întregi, semn al sfințeniei sale. În timpul prigoanei regimului comunist ateu, pentru ca oamenii să nu se mai închine cinstitelor moaște, autoritățile au luat cinstitul trup, întreg și nestricat al sfințitului ierarh și l-au dus la muzeu pentru a fi expus. Comuniștii credeau că, ducându-l acolo și punând un preț mai mare pentru vizitarea muzeului, îi vor descuraja pe oameni să mai vină. Dar, chiar și așa, creștinii evlavioși mergeau și acolo și se rugau sfântului pentru a-i ajuta în nevoi. În cele din urmă, comuniștii l-au luat pe sfânt și de la muzeu și l-au dus într-un loc neștiut de nimeni – probabil în vreun subsol – de unde, după îndelungi insistențe ale mitropolitului de astăzi, Nicodim, moaștele au fost aduse în Catedrala din Harkov, unde poporul credincios al Lui Dumnezeu, merge și se roagă sfântului, primind ajutorul său.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB