Ieromonahul Pantelimon Kartsonas (1936-1992)

6 March 2015
Pant Kart IN

Ieromonahul Pantelimon Kartsonas (1936-1992)

Ieromonahul Pantelimon Kartsonas s-a născut în anul 1936 în Patra. Din tinerețe s-a retras în Sfântul Munte, la chilia Kartsoneilor, ținând de Schitul Sfintei Ana, devenind ucenicul Bătrânului Gavriil Kartsonas, cu ajutorul căruia a înaintat în viața duhovnicească, în studiul muzicii bizantine și al picturii bisericești.

Un alt dascăl i-a fost ieromonahul Dionisie Kartsonas, frate după trup al Bătrânului Gavriil, fin cunoscător al muzichiei bizantine și fost ucenic al învățatului psalt Sinesie de la Stavronikita.

Copt întru cele duhovnicești și întru cele ale psaltichiei, părintele Pantelimon a fost hirotonit diacon în 1960 și preot în 1965 de către mitropolitul de Kos, k. Nathanail. În 1968, ieromonahul Pantelimon a primit îndatorirea de duhovnic.

pant kart in 2

Ieromonahul Pantelimon Kartsonas (1936-1992), cel dintâi de la stânga

În paralel, munca sa de la Chilia Kartsoneilor a lăsat în urmă compoziții psaltice proprii: kekragarii, heruvice și alte compoziții liturgice, lucrări care se disting prin sobrietatea și duhul de străpungere, dar și prin originalitatea lor. Tehnica sa desăvârșită, ajutată de dulceața glasului lui, a determinat efectuarea de multe înregistrări. Părintele Pantelimon a adormit întru Domnul în ziua de 12 ianuarie a anului 1992.

Ascultăm în continuare Heruvicul pe glasul al treilea, în interpretarea Ieromonahului Pantelimon Kartsonas:


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB