Liturghia darurilor mai înainte sfințite

3 March 2015
nikolaos mesoghias 1

IPS Nicolae al Mesoghiei și Lavreoticii

Î.P.S. Nikólaos, mitropolit de Mesogaía și Lavreotikí, într-o scurtă predică din timpul Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite, în biserica Sfânta Paraskeví din Koropí, vorbește despre simbolismul acestei Sfinte Liturghii care se săvârșește în perioada Postului Mare.

***

Această Liturghie a darurilor mai înainte sfințite, care are un simbolism cu totul aparte, se săvârșește în Postul Mare și, de regulă, seara. Nu am petrecut două ore împreună aici, în acest sfânt lăcaș de închinăciune, doar ca să ne umplem timpul cu ceva. Prin intermediul acestei Sfintei Liturghii, Biserica vrea să ne transmită un mesaj, pe care voi încerca eu, în cele ce urmează, să-l sintetizez în trei scurte paragrafe:

  • Cel dintâi mesaj este strâns legat de imnul pe care l-am cântat înainte de ieșirea cu Sfintele Daruri: «Acum puterile cereşti…». Aș vrea să ne oprim puțin asupra a două cuvinte cheie: «acum» și «iată», care ne atrag atenția că ceea ce se petrece în cadrul acestei Sfintei Liturghii are loc acum, în momentul de față. Nu comemorăm ceva ce s-a întâmplat în trecut, nu ne pregătim să trăim ceva ce se va întâmpla în viitor, nici nu suntem preocupați de ceva care probabil că se va petrece cândva. Motivul pentru care ne-am adunat aici laolaltă este un eveniment care are loc acum, în clipa de față. Acum «intră Împăratul slavei», înconjurat de cetele îngerești. Mesajul pe care vrea să ni-l transmită Biserica este următorul: deschideți-vă, acum, ochii sufletului, astfel încât, dincolo de fumul de tămâie, de mișcările preotului slujitor, de cuvintele imnurilor cântate la strană, să întrezăriți intrarea Domnului, a Împăratului slavei. Însuși Hristos se află printre noi, înconjurat și însoțit de îngeri, chiar dacă, din păcate, modul nostru de viață nu ne permite să-L vedem. Așadar, primul mesaj pe care vrea Biserica să ni-l transmită este evenimentul intrării Domnului, faptul că, chiar acum, Hristos poposește în mijlocul nostru, trece efectiv prin fața noastră.
  • Al doilea mesaj constă în faptul că Domnul nu intră, nu poposește numai în acest sfânt lăcaș, pe acest Sfânt Jertfelnic de pe Sfânta Masă, ci și pe Jertfelnicul cel mai presus de ceruri. Ceea ce vedem cu ochii trupești că se întâmplă pe acest Sfânt Jertfelnic creat de mâna omenească, este un eveniment cutremurător care se petrece pe Jertfelnicul ceresc, în Împărăția Cerurilor, în spațiul sacru al slavei dumnezeiești. De aceea și Biserica ne îndeamnă să ne mutăm puțin mintea în acel loc, să ne ridicăm inimile către cer, chiar dacă trupurile noastre rămân țintuite în acest spațiu creat, să lăsăm în urma noastră problemele și gândurile care ne înundă în viața de zi cu zi.
  • Al treilea mesaj constă în faptul că jertfa care se oficiază pe cerescul Jertfelnic nu se petrece de dragul de a se petrece. Și nu este deajuns doar să ne mutăm mintea într-acolo, doar să ne gândim la această jertfă, ci fiecare din noi trebuie să se facă părtaș acestei taine, să încerce să trăiască acest eveniment unic în inima sa. Cu toții suntem obosiți de atâtea griji lumești, însă nu trebuie să lăsăm grijile lumești să ne umbrească setea după bunurile duhovnicești. Această sete de cele duhovnicești ne-a adunat astăzi pe toți aici, în această preafrumoasă biserică a sfintei Paraskeví. Să profităm, deci, iubiții mei frați, de această ocazie de a ne hrăni duhovnicește. Să nu plecăm de aici așa cum am venit, ci, conștientizând în adâncul sufletului faptul că Hristos se află în mijlocul nostru și că ceea ce săvârșim aici, pe pământ, se oficiază și în ceruri, să încercăm să ne transformăm spațiul inimii într-un sfânt jertfelnic, în care cele pământești să se contopească cu cele cerești. Ce lucru frumos! Ce frumos ar fi să plecăm de aici și să mergem la casele noastre zburând, având vie în inima noastră acea putere a harului și a binecuvântării lui Dumnezeu. Fie ca Domnul să ne învrednicească să dobândim măcar câteva din aceste bogate daruri și experiențe duhovnicești.
Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB