Noul Mucenic Nicolae, cel ce a pătimit la Constantinopol

14 February 2015

Noul Mucenic Nicolae cel din Psári-ul Korinthíei a suferit mucenicie la Constantinopol în ziua de 14 februarie a anului 1554.

AgiosNikolaos SYNSfântul era de origine din Psári, un sat în Korinthía. Avea părinți evlavioși, pe Ioan și pe Kalí. La doisprezece ani a rămas orfan, a plecat din sat și s-a dus și s-a stabilit în Silivria, în provincia Thracia. Acolo a trăit cu frica lui Dumnezeu, lucrând ca băcan.

Mai târziu s-a căsătorit și a dobândit copii, pe care i-a crescut în credința creștină. Deși avea multe griji, se îngrijea mult de mântuirea sa. Dădea milostenie la săraci și mergea la biserică.

În vremea aceea, eparh al Constantinopolului era turc pe nume Sinan, care se purta cu multă asprime față de creștini. Unii turci, tovarăși de muncă ai lui Nicolae, din invidie, pentru că el vindea mai multe produse decât ei, l-au acuzat că l-a numit pe Mohamed drept profet mincinos. L-au adus, așadar, la Constantinopol și l-au predat acelui eparh nemilos.

Nicolae, fără să se teamă și cu multă bărbăție a mărturisit credința creștină și a mustrat ca mincinoasă religia musulmanilor. Eparhul a poruncit să-l bată așa de tare, încât îi sângerau unghiile de la picioare, iar apoi l-au aruncat în închisoare. După patru zile l-au adus din nou înaintea eparhului, făgăduindu-i cinstiri și ranguri înalte, încercând astfel să-l convingă să devină musulman. Sfântul, dimpotrivă, rămânea și mai statornic în credință, numindu-l pe profetul lor mincinos, Mohamed, drept fiu al diavolului.

L-au legat atunci cu lanțuri de gât, l-au îmbrăcat cu o rogojină și l-au târât prin oraș. Dar pentru că nici prin aceasta nu s-a clătinat, ci mai mult s-a întărit, la porunca eparhului au aprins un foc la hipodrom, dar nu l-au aruncat întreg în foc pe Noul Mucenic Nicolae, ci doar o parte, ca să ardă puțin câte puțin, iar durerile să-i fie cât mai cumplite și de nesuferit. L-au chinuit așa mult timp. Când Sfântul nu a mai putut sta drept și și-a înclinat capul spre dreapta, călăul i-a tăiat capul cu sabia.

Trupul Sfântului a ars în foc și numai cinstitul lui cap a scăpat nevătămat de foc, iar un creștin a reușit să îl cumpere dând 20 de bani de aur călăului. Capul Noului Mucenic Nicolae se păstrează în mănăstirea Sfântului Athanasie de la Meteora.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB