Noul Mucenic Iosif din Alep

4 February 2015

osberg33350_06L.jpg

Nu se cunoaște din ce pricină, Noul Mucenic Iosif a ajuns să fie învinovățit de către musulmani că și-a călcat promisiunea pe care, chipurile, o făcuse, anume că va trece la islam, și fiindcă nu și-ar fi ținut cuvântul, a fost adus de mulțime înaintea judecătorul locului.

iosif o neos IN

Noul Mucenic Iosif cel din Alepul Siriei

Acolo, mai mulți au depus mărturie mincinoasă, spunând că Iosif ar fi zis că vrea să devină musulman, iar acum nu mai vrea. Văzându-l, judecătorul i-a spus:

– Haide, omule, fă-te musulman și încheie odată pentru totdeauna cu religia asta falsă a ta, treci la religia noastră, care este cea adevărată. Vino alături de mine și vei ajunge mai mare peste mulți supuși.

Auzind însă propunerea judecătorului, Iosif i-a răspuns cu mult curaj:

– Vai de credința voastră mincinoasă, la care vreți să atrageți cât mai multe suflete! Oameni mincinoși și nenorociți ce sunteți! De unde ați primit voi această credință despre care aveți nerușinarea să spuneți că este cea adevărată? Sărmanii de voi, nu știți nici când trebuie să țineți post, și nici când să vă bucurați. Așteptați cu nerăbdare să iasă luna pe cer ca să începeți să vă îmbuibați. Mâncați toată noaptea până nu mai puteți, și când răsare soarele vă culcați cu pântecul plin, ca niște morți în morminte. Iar când vă treziți, așteptați cu nerăbdare să apună soarele ca să vă repeziți iarăși la mesele cu bucate, stați cu ochii pe cer să vedeți când răsare luna ca să începeți din nou bairamul vostru. Și, dacă se întâmplă să fie cerul înnorat, unii încep să mănânce mai devreme, alți mai târziu și toată lumea râde de voi. Asta e religia voastră în care îmi spuneți să cred? Ce aș putea să mai spun despre celelalte grozăvii pe care le propovăduiți? Cum că Dumnezeu mănâncă și bea, iar în paradis – așa cum vi-l imaginați voi – se mănâncă, se bea și se curvește mai mult decât o faceți voi aici”.

Și multe alte lucruri le-a spus acelora în față despre credința lor.

Auzind toate astea, turcii s-au înfuriat la culme, iar judecătorul a dat verdictul pe loc: tăierea capului.

Bătându-l cu sălbăticie, l-au dus până la locul unde fusese hotărâtă execuția, iar acolo sfântul a îngenuncheat și a primit cu bucurie cununa muceniciei în ziua de 4 februarie a anului 1686.

Pentru rugăciunile Noului Tău Mucenic Iosif cel din Alepul Siriei, Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB