Melosul liturgic de tradiție patriarhală

16 January 2015
ag geo in

Biserica patriarhală a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Constantinopol

Marele Protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice, pr. Gheórghios Tstétsis este considerat unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai ifosului patriarhal și, în general, al școlii patriarhale de muzică psaltică. Și aceasta fiindcă, de mic copil a avut privilegiul de a sta în preajma marilor psalți ai Patriarhiei Ecumenice, Konstantinos Pringos și Trasivoúlos Stanítsas. Mai apoi, și-a continuat studiile de muzică  la Școala din Halki, pe care a absolvit-o, acolo unde a fost psalt în strana dreaptă și dirijor al corului școlii, succedându-i, astfel, mitropolitului de Perga și Pamfilia, Evánghelos Galánis. Iscusința și acuratețea sa în interpretarea cântărilor este dublată, dincolo de experiența la strană, și de un talent vocal deosebit.

patir georgios tsetsis

Pr. Gheórghios Tstétsis, Protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Melosul (recitativul) liturgic, precum și lectura textelor și a imnurilor liturgice este o practică foarte veche în Biserica de Răsărit. În ciuda unei aparente simplități, acest mod de recitare a textelor reclamă aptitudini deosebite de interpretare. Pentru Biserică, importanța melosului liturgic derivă din faptul că, încă din perioada bizantină   a fost creat un sistem special de semiografie pentru a fi folosit în cadrul slujbelor, acolo unde se impunea folosirea melosului liturgic. Încă din perioada stăpânirii otomane, dar şi după aceea, această semiografie muzicală a încetat să mai fie folosită – nu se știe exact din ce motive – melosul liturgic fiind păstrat și transmis doar pe cale orală. În practica de astăzi a melosului liturgic se creează și se impun noi moduri de citire a textelor liturgice prin folosirea sistemului muzical al octaihiei (cele 8 glasuri bisericești). Astfel, tradiția liturgică din vechime este trecută cu vederea, făcându-și loc, în schimb, diferite moduri noi de citirea textelor Evangheliei și a Apostolului, precum și a Răspunsurilor Mari (Τα λειτουργικά)  de la Dumnezeiasca Liturghie.

Interpretarea Răspunsurilor Mari de către părintele Gheórghios Tsétsis constituie un model de melos liturgic și face trimitere la vechea tradiție liturgică și la ,,tradiția Bisericii celei Mari a Lui Hristos”.

Părintele Gheórghios Tsétsis interpretează Răspunsurile Mari, glas IV ,,aghia” și Axion, glas II ,,aghioritic”:


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB