Tradiția Psaltică Patriarhală

18 December 2014

Arhondele Protopsalt al Bisericii Celei Mari a Lui Hristos, Leonídas Astéris, adică protopsaltul din strana dreaptă a bisericii Sfântului Gheorghe din Fanar, este reprezentantul și continuatorul unei instituții și al unei tradiții psaltice la fel de îndelungate precum însăși existența Patriarhiei Ecumenice. Odată cu căderea Constantinopolului sub turci, au intervenit destul de multe schimbări și în cadrul corurilor de psalți ale Patriarhiei. Însă, cu toate acestea, ceea ce va rămâne pe mai departe neschimbat este așa numitul ifos patriarhal transmis prin viu grai, din generație în generație, până astăzi. Această tradiție este continuată astăzi de Leonídas Astéris, atât prin modul său de interpretare, cât și prin exemplul personal.

Leonídas Astéris s-a născut în 1936, în cartierul Galata din Constantinopol. Acolo a început să slujească drept canonarh încă de la vârsta de cinci ani, la biserica Sfântul Nicolae. Mai apoi a început să învețe tainele psaltichiei alături de pururea pomenitul Protopsalt Panaiótis Konstantinídou. Timp de peste 10 ani a învățat meșteșugul muzicii psaltice de la Trasívoulos Stanítsa și Konstantínos Príngos, la strana bisericii Patriarhiei Ecumenice.

asteris2

Leonidas Asteris este și absolvent al ,,Școlii Scenei Lirice și de Artă” și colaborator al Operei din Constantinopol din 1969 până astăzi, unde a interpretat numeroase lucrări din repertoriul clasic german și italian.

A studiat, de asemenea, la Conservatorul ,,W. A. Mozart” din Salzburg și a primit premiul ,,Carl Orff” pentru concertul organizat la biserica Sfântul Vlasie. A predat la secția de ,,Științe Muzicale și Artă” din cadrul Universității ,,Macedonia” cursuri de ortofonie și interpretare muzicală studenților care în viitor vor îmbrăca rasa și vor sluji la stranele bisericilor.

Ascultăm ,,Căci mitrasul tău scaun l-a făcut”, glasul al V-lea, melos vechi în interpretarea lui Leonídas Astéris:


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB