Cuviosul Hariton Mărturisitorul

28 September 2014
Hariton, fresca, patmos s12 IN

Cuviosul Hariton Mărturisitorul, frescă, Mănăstirea Sfântului Ioan Evangjhelistul din Patmos, sec. al XII-lea

Cuviosul Hariton Mărturisitorul era de origine din cetatea Iconium și a trăit în vremea împăratului Aurelian (270 – 275 d.Hr.). Era cunoscut pentru ethosul lui creștin, de aceea, când a fost emis ordinul de prigoană împotriva creștinilor, el a fost printre primii arestați de către eparhul cetății. A fost pus la cumplite chinuri, însă, pe când se afla încă în închisoare, împăratul Aurelian a fost asasinat. Împăratul Prov, care i-a urmat la tron lui Aurelian, a anulat ordinul de persecuție, iar Hariton a fost pus în libertate.

patimirea Hariton, min biz, s 14 IN FB

Pătimirile Cuviosului Hariton, minologhion bizantin, sec. al XIV-lea

Cuviosul hariton a hotărât să se retragă la Ierusalim și să trăiască o viață de pustnicie în peșterile din apropierea orașului. Faima lui s-a răspândit însă cu repeziciune și mulți ucenici au venit la el să se nevoiască, și astfel a întemeiat o mare lavră în Fará. Mistuit de dorul după pustnicie, a plecat din nou, încă mai în adâncul pustiei, undeva în Suká, unde a întemeiat o nouă lavră, unde și-a predat sufletul Domnului.

Hariton, Theodore Pslater s11 in L

Cuviosul Hariton Mărturisitorul, manuscris bizantin, sec. al XI-lea

Tropar, Glasul al VIII-lea
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinările cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Hariton, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Alt tropar, Glasul al IV-lea. Degrab ne întâmpină pre noi…
Cu harurile Duhului luminând mai mult decât lumina soarelui, luminător fost-ai numit al vieții de virtute, Hariton fericite, căci tu prin mărturisire cu adevărat slăvitu-te-ai, strălucit-ai în pustie prin înfrânare întru suferințe. Pentru aceasta pomenește-i, Părinte, pe cei te laudă pe tine.

Condac, Glasul al II-lea. Pre întărirea cea neclătită…
Pre nevoitorul bunei credințe și pre râvnitorul adevărului, astăzi toți credincioșii cu cântări și cu laude să-l mărim; pre Hariton păstorul și dascălul și luminătorul lumii cel prea cuvios, căci se roagă Domnului pentru noi toți.

Icos
Pre acest mare între cuvioși luminătorul Iconiei, pre fericitul dumnezeiescul Hariton, credincioșii întru laude să-l mărim și cu cântări ca cu niște flori capul lui să-l încununăm. Că negura deșertăciunii o a risipit, cu care împreună și toată lucrarea diavolească a omorât. Pentru aceasta a suferit osteneli și a luat cu adevărat răsplătirile. Deci, pre acesta lăudându-l să-l cinstim, pre luminătorul lumii cel prea cuvios, căci se roagă Domnului pentru noi toți.

Locul de sihastrie al Cuv Hariton IN

Locul de sihăstrie al Cuviosului Hariton în Palestina

Sedealnă, Glasul al IV-lea. Cel ce te-ai înălțat…
Desfătarea celor pământești și stricăcioasă trecând-o cu vederea, ai urmat lui Hristos, și pre locuitorii pustiei i-ai iubit mai mult decât frumusețea lumii și decât dulceața cea trecătoare, pentru aceasta te-ai învrednicit și mărturisirii și în ceata sihaștrilor te-ai numărat, cu carii roagă-te să se mântuiască robii tăi.

Altă sedealnă, Glasul al VIII-lea. Pre înțelepciunea și cuvântul…
Cu durerile chinuirii lămurindu-te și cu nevoințele ajunării întărindu-te, strălucit-ai întru buna credință mai luminat decât aurul. Și făcându-te curat locaș Duhului, ai risipit întunericul duhurilor celor viclene. Pentru aceasta, adunând mulțimi de călugări, te-ai făcut păstorul lor și luminător prea luminat, Haritone fericite! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre.

Pestera Cuv Hariton M

Peștera Cuviosului Hariton Mărturisitorul

La Hariton

Hariton, călcând dezmierdările pământului,
Acum se desfătează întru darurile Cerului,
La douăzeci și opt de zile a murit, lăsând celor vii sănătate,
Hariton, fiind plin de bătrâneți îndelungate.

Sfânta Liturghie săvârșită la locul de sihăstrie al Cuviosului Hariton:

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB