Sfântul Calistrat din Roma și cei 49 de mucenici dimpreună cu el

27 September 2014
calistrat, man biz s11 IN

Martiriul Sfântului Calistrat, manuscris bizantin, sec. al XI-lea

Sfântul Calistrat a mărturisit la Roma pe vremea împăratului Dioclețian (284-304 d. Hr.). Era de origine din Cartagina, iar părinții, ca și strămoșii lui, fuseseră creștini binecredincioși.

Când a crescut, Calistrat a intrat în armată romană ca recrut, dar nu și-a părăsit evlavioasele obișnuințe. Una dintre acestea era rugăciunea de seară. Unii dintre soldații păgâni l-au denunțat generalului Persentinos.

Persentinos, și el păgân, după ce a poruncit ca soldatul Calistrat să fie mai întâi supus la chinuri, a poruncit apoi să-l bage într-un sac legat la gură și să îl arunce în mare. Însă, în chip minunat, sacul s-a rupt, iar doi delfini l-au salvat pe Calistrat. 49 dintre soldații care au văzut minunea au crezut în Hristos. Atunci, Persentinos, turbat de furie, a poruncit să li se taie tuturor capetele.

calistrat, decani s14

Sfântul Mucenic Calistrat, frescă, Mănăstirea Decani, sec. al XIV-lea

Tropar, Glasul al III-lea. De frumusețea…
Cu dumnezeiescul Duh fiind încins, Mucenice Calistrat, cu strălucire te-ai arătat desăvârșit, azvârlind pe vrăjmaș prin înțelepciunea nevoințelor tale, întru care I-ai adus lui Hristos ca tămâie poporul prealăudat, pe atleții cei ce au crezut prin tine, dimpreună cu care roagă-te pentru noi, care te lăudăm întru cântări.

Condac, Glasul al IV-lea. Arătatu-te-ai astăzi…
Ca o stea foarte mare ai strălucit în lume, întinzând razele nevoințelor și ale minunilor tale, luminând pre toți cei ce strigă: Bucură-te, Calistrate, lauda mucenicilor.

Icos
Pre nevoitorul Domnului și marele ostaș și prietenul Treimii și tăinuitorul celor negrăite și râvnitorul lui Iisus, adunându-ne, credincioșii, cu credință să-l lăudăm întru cântări cu bucurie, cinstindu-i luptele și vitejiile și durerile, care a răbdat pentru Hristos, Împăratul tuturor. Cerând ca prin rugăciunile lui să câștigăm viața cea mai bună a raiului, unde se veselesc cetele celor ce strigă: Bucură-te, Calistrate, lauda mucenicilor.

calistrat IN

Sfântul Calistrat, icoană contemporană

La Calistrat
Tăindu-se de sabie grumajii lui Calistrat,
Cu ceata bine-biruitorilor mucenici s-a numărat.

La cei 49 de mucenici
A mucenicilor celor nouă împreună zecimea împătrită,
Prin sabie tăindu-se, au primit cunună neveștejită.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB