Sfânta Împărăteasă Evdochia

13 August 2014

Sfânta Evdochia s-a născut în anul 401 la Atena și a fost fiica filosofului Leontie, care era păgân. Numele ei a fost Athinaida. La rândul ei, Athinaida a studiat gramatica, retorica și filosofia, dobândind o educație rară și exemplară.

Atunci când tatăl ei, Leontie, a murit, și-a lăsat întreaga avere fiilor lui, iar Evdochiei i-a lăsat numai 100 de monede de aur. Venind de la Atena la Constantinopol pentru a-și lămuri anumite drepturi de moștenire, l-a cunoscut prin intermediul surorii lui, Pulcheria, pe Împăratul Theodosie al II-lea și apoi s-a căsătorit cu acesta, fiind apreciată pentru rarele ei virtuți, ajungând astfel Împărăteasă. Abia atunci s-a botezat creștină și a luat numele Evdochia.

Evdochia IN Konstantinopol s10 Arh muz Istambul

Sfânta Împărăteasă Evdochia, icoană de marmură cu intarsii colorate, Constantinopol, secolul al X-lea

Din firea ei, Evdochia era o femeie cuviincioasă, așa că nu s-a amestecat deloc în chestiunile imperiale. A preocupat-o mai mult adevărul lui Hristos și s-a străduit să viziteze Sfintele Locuri.

După acest lung pelerinaj, întorcându-se la Constantinopol, a constatat că dragostea Împăratului pentru ea se răcise, îndeosebi datorită calomniilor la adresa ei. Văzând aceasta, Evdochia i-a cerut Împăratului să-i fie îngăduit să se întoarcă la Ierusalim, unde a ctitorit mai multe mănăstiri, ducând o viață de rugăciune, de studiu și „întru toată cuvioşia şi buna-cuviinţă” (1 Timotei 2, 2). S-a săvârșit în pace, dobândind Împărăția cea adevărată.

Pentru ale ei rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB