Un mucenic necunoscut din Creta

5 July 2014

Alexandria IN

Acest mucenic a mărturisit în Alexandria Egiptului în luna iulie a anului 1811.

Sfântul se trăgea din insula Creta, din părinți creștini evlavioși. La vârsta de 20 de ani lucra pentru un agă turc din Creta. Găsindu-se împreună cu acesta în Egipt, la Alexandria, cu treburi, într-una din nopți aga i-a cerut să se culce cu el. Sfântul, creștin fiind și cugetând cele după Dumnezeu, a refuzat. Aga, aprins de patima fără de lege, a încercat să-l siluiască, dar mucenicul s-a apărat din toate puterile și, neavând cum scăpa din mâinile lui, a apucat un cuțit și l-a înjunghiat pe turc, după cum făcuse demult Finees cu madianitul.

Dimineața, prietenii agăi l-au prins pe tânărul cretan și l-au dus la judecător, care însă a cercetat pricina și l-a considerat nevinovat, dându-i drumul. După două zile, a fost adus din nou înaintea judecătorului, unde fu bătut cu bățul, mărturisind tot adevărul. Pentru a i se cruța viața, i s-a propus să-și schimbe credința, trecând la islam.

Cu nici un chip, însă, sfântul nu a primit aceasta, mărturisind cu glas mare: „Sunt creștin și creștin vreau să mor!”, învinuindu-i apoi și batjocorindu-i pe sodomiți. A fost condamnat la moarte prin spânzurare.

După ce a fost lăsat două zile atârnat, trupul noului mucenic a fost luat de creștini și îngropat într-un loc nisipos. Nu se cunoaște numele lui.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB