Sfântul Kevin din Glendalough – 3 iunie

3 June 2014
Turnul din Glendalough

Turnul din Glendalough

Cuviosul Kevin s-a născut în jurul anului 498. Era originar dintr-o familie regală irlandeză. Nașterea sa a fost prevestită mamei sale de către un înger, care i-a spus să-i pună numele Coemgen (bine-născut). După botez, educarea copilului a fost încredințată sfinților monahi de la mănăstirea Kilnamanagh. Pe când avea șapte ani, la începutul Postului Mare, s-a ascuns într-o colibă pentru a petrece Postul în rugăciune, îngenuncheat și cu mâinile ridicate în formă de cruce, fără să închidă vreun ochi. O mierlă a venit și și-a făcut cuib în palma sa, apoi a făcut ouă, iar sfântul nu și-a coborât mâinile decât numai după ce puii ieșiți din ou au putut să zboare singuri, chiar înainte de Paști.

Crescând, a fost hirotonit preot, iar apoi s-a retras într-un loc pustiu, numit Glendalough (valea celor două lacuri), la sud de Dublin. Acolo, departe de lume, a dus o viață ascetică, dedicată în întregime lui Dumnezeu, hrănindu-se numai cu ierburi sălbatice. Adeseori își petrecea noaptea citind Psaltirea în apele înghețate ale lacului. Vreme de șapte ani a trăit într-o peșteră din apropiere, în rugăciune și nevoință. Datorită nevoințelor sale, a dobândit atâta har de la Dumnezeu, încât, atunci când se ruga, veneau îngerii și-i însoțeau rugăciunea până la ceruri, iar când mergea prin pădure, copacii își plecau crengile înaintea lui.

Sfântul Kevin şi pasărea, British Library MS Royal 13 B VIII, secolul XIII

Sfântul Kevin şi pasărea, British Library MS Royal 13 B VIII, secolul XIII

În scurt timp, înprejurul său s-au adunat mulți ucenici, dornici să-i imite cereasca viețuire. Întrucât nu se îndeletniceau cu nimic altceva decât cu rugăciunea, Domnul se îngrijea de nevoile lor zilnice. O vidră le aducea pește în fiecare zi. Însă atunci când unul dintre monahi și-a pus în gând să omoare vidra pentru a-și face mănuși din frumoasa ei blană, animalul a încetat să-i mai viziteze.

Biserica Sfântului Kevin din  Glendalough

Biserica Sfântului Kevin din Glendalough

Mai târziu, sfântul și-a mutat chilia puțin mai departe. La scurt timp, mănăstirea a devenit un adevărat centru monastic. Se spune că în jurul său se adunaseră mii de monahi, care aveau să contribuie decisiv la propovăduirea credinței creștine în Irlanda. Întors dintr-un pelerinaj de la Roma, Sfântul Kevin a adus cu el multe moaște de sfinți, care au săvârșit multe și mari minuni.

După mulți ani în care a fost păstorul și călăuzitorul nu numai al mulțimii de ucenici, ci și al întregului popor, a adormit în pace la vârsta de 120 de ani (în jurul anului 618). Cuviosul Kevin este cinstit ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți ai Irlandei, alături de Sfântul Patrick (17 martie), Sfântul Columba (9 iunie) și Sfânta Brigida (1 februarie). Mănăstirea sa reprezintă unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Irlanda.

Sursa: Ieromonahul Makários Simonopetritul, Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Noul Sinaxar al Bisericii Ortodoxe), ed. Indiktos, Atena 2008, vol. X (iunie), pp. 48-49.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB