Irmos calofonic la Sfântul Mucenic Iustin Filozoful

1 June 2014

stavro-z-in

La începutul anului 1992 în strana bisericii Stavropoleos din Bucureşti se aflau trei cântăreți: studenții Gabriel Oprea şi Marian Fârtat (astăzi hirotoniți) şi pictorul Paul Gherasim. Treptat, numărul cântăreților s-a mărit, strana devenind neîncăpătoare. Neîncăpătoare a devenit şi biserica, mulţi dintre cei noi venind la Stavropoleos şi datorită acestei cântări bisericeşti. Strana a crescut nu doar în număr, ci şi în frumuseţea interpretării.

În decembrie 1992 se înregistra la Stavropoleos Vecernia, slujba de seara, editată în anul următor de către Muzeul Ţăranului Român, în seria Etnophonie. În 1994 cântăreţii de la strană au înfiinţat Grupul Psaltic Stavropoleos care face cunoscută muzica de tradiţie bizantină pe care o cântă în biserică. Au susţinut concerte în oraşele mari ale ţării, însoţindu-l pe Părintele Iustin Marchiş la conferinţe. Au cântat la Palatul Patriarhiei, în Austria şi în Cipru, la Congresul Internaţional de Muzicologie de la Timişoara şi la Festivalul de Muzică Sacră de la Czestochowa (Polonia), în Franţa, Italia, Germania, Ucraina la Festivalul Glas Pecerska şi chiar în America şi Japonia, ducând până departe sonorităţile muzicii monodice.

Dirijor, solist și conducător al Grupului, din vremea când el avea câțiva membri și până astăzi când a editat cinci casete și nouă CD-uri și a participat la zeci de concerte în țară și străinătate, este Arhid. Gabriel Constantin Oprea, lector dr. la Universitatea Naţională de Muzică din București.

4-cantari-la-praznuirea-sfantului-iustin

De pe albumul Cântări la prăznuirea Sfântului Martir Iustin Filosoful (2009) puteţi asculta Irmos calofonic, glasul I tetrafonic, solist pr. Cristian Todireanu:


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB