Cuviosul Isaac Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Dalmaton din Constantinopol

30 May 2014

isaac-dalmaton-in-0Cuviosul Isaac se trăgea din părțile Siriei și a trăit la sfârșitul veacului al IV-lea. Mănăstirea Dalmaton, al cărei egumen a fost Cuviosul Isaac, a fost înființată de patricianul Dalmatus, nepot al Sfântului Constantin cel Mare. Alte surse consideră că mănăstirea a fost înființată de Cuviosul Isaac, iar numele mănăstirii provine de la cel ce i-a urmat la egumenie Cuviosului Isaac, Cuviosul egumen Dalmatus, prăznuit pe 3 august. Unii cercetători consideră că Mănăstirea și-a luat numele de la amândoi, atât de la ctitorul Dalmatus Patriacianul, cât și de la egumenul Dalmatus, și de aceea și numele mănăstirii este la plural (în limba greacă, a Dalmaților).

Pe vremea când Împăratul Valens, care îi susținea pe arieni, purta război cu goții, Cuviosul Isaac s-a întâlnit cu acesta, spunându-i să îngăduie turmei să aibă păstori buni și va avea biruința asigurată, proorocindu-i Împăratului că greu îi va fi să lovească cu piciorul în țepușă (Fapte 16, 14) și că, altfel, nu se va întoarce viu din război și își va pierde și armata, lucruri care s-au și petrecut Împăratului Valens, care a fost învins de ostrogoți în cunoscuta bătălie de la Adrianopolis din anul 378, fiind unul dintre puținii împărați romani care a murit pe câmpul de luptă, împreună cu două treimi din armată, într-unul din cele mai teribile dezastre militare din istoria Imperiului Roman.

Cuviosul Isaac binecuvântându-l pe Împăratul Theodosie și pe soția acestuia, Flacilla, basorelief, Catedrala Sfântului Isaac, Sankt, Petersburg

Cuviosul Isaac a participat la cel de-al doilea Sinod Ecumenic (Constantinopol, 381). După o viață petrecută monahicește, întru cuvioșie, prevăzându-și sfârșitul, l-a numit egumen pe Cuviosul Dalmatus, s-a săvârșit din viața aceasta, la adânci bătrâneți, în anul 396.

La al III-lea Sinod Ecumenic, egumenul Mănăstirii Dalmaton a fost ridicat la rang de arhimandrit și exarh al tuturor mănăstirilor constantinopolitane.

Istoricul Zonaras menționează faptul că Mănăstirea Dalmaton, cea mai veche mănăstire din Constantinopol, a fost transformată de Împăratul Constantin Copronimul (sec. al VIII-lea) în garnizoană militară, după ce i-a gonit de acolo pe monahi.

Cunoscuta catedrală a Sfântului Isaac din Sankt Petersburg este dedicată Cuviosului Isaac, egumenul Mănăstirii Dalmaton din Constantinopol.

Sf Isaac, Catedrala St Petersburg

Catedrala Sfântului Isaac, Sankt Petersburg

Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB