Bătrânii Evloghie (+ 11 aprilie 1948) și Pahomie (+ 22 Aprilie 1974) de la Chilia Sfântului Gheorghe

11 April 2014
sf gheorghe faneromenos

Chilia Sfântului Gheorghe „Faneromenos”, înainte de renovare

Mai sus de Karyes, către Sfânta Mănăstire Vatopedi se află Chilia Sfântului Gheorghe „Faneromenos”. La acea chilie s-au nevoit șase ucenici ai lui Hagi-Gheorghe, Gheronda Evloghie fiind cel mai mai mare dintre frați. Mai apoi au mai venit încă doi frați în obștea lor, părintele Pahomie și Gheorghe, devenind astfel „nepoți” ai lui Hagi-Gheorghe.

Merită a fi scrise multe despre aceștia, precum și despre Gheronda Evloghie, despre care a scris un Părinte de la Sfânta Mănăstire Simonopetra, de aceea eu o să mă limitez doar la un eveniment de la sfârșitul vieții lui, anume cum se lupta cu demonii până la adânci bătrâneți. Atunci când Gheronda a îmbătrânit, trecând de o sută de ani, stătea pe o canapea și spunea în continuu rugăciunea. Într-o zi ucenicii săi, Părinții Pahomie și Gheorghe, au mers să adune măsline, iar Gheronda a încuiat ușa în urma lor și s-a rezemat de canapea, rugându-se. Pentru o clipă a auzit mult zgomot în chilia lui și a întrerupt rugăciunea. Apoi s-au năpustit asupra lui 30 de demoni, l-au aruncat la podea și l-au bătut zdravăn. Desigur, după astfel de bătaie, Gheronda nu s-a mai putut ridica. La amiază Părinții s-au întors de la muncă și l-au strigat să le deschidă. Dar cum să audă bietul de el sau cum să se ridice în starea în care se afla? Părintele Gheorghe, neliniștindu-se, a intrat pe fereastră, a deschis ușa și au mers amândoi la chilia acestuia. Însă ce au văzut? Pe Gheronda Evloghie căzut la podea, lovit și care le-a spus cu calm: „Auzi! 30 de demoni s-au adunat pentru a mă bate! Nu era unul sau doi!”

444 in

Chilia Sfântului Gheorghe „Faneromenos” astăzi

În chilia lui avea o cruce din lemn agățată pe perete în fața căreia se ruga de obicei. Cândva, în timp ce se ruga, a venit un demon pe fereastră să îl deranjeze. Gheronda a văzut brusc cum crucea se desprinde singură și se apropie de diavol, care a dispărut imediat. După aceea a văzut din nou crucea cum se punea singură la locul ei. În acest fel s-a luptat Gheronda Evloghie, ajungând până la vârsta de 108 ani. La maturitate duhovnicească fiind, a trebuit să plece din această viață la cele veșnice, primind veste să se pregătească și dând ucenicilor lui ultimul sfat împreună cu binecuvântările lui. „Eu, ucenicii mei, plec. O să merg aproape de Sfântul Antonie. Mai târziu o să veniți și voi acolo aproape, în Rai. Tu, Părinte Gheorghe, o să trăiești 80 de ani”. Cerând apoi să se împărtășească, Evloghie cel binecuvântat a adormit întru Domnul la data de 11 aprilie 1948.

Într-adevăr, când a împlinit 80 de ani, Părintele Gheorghe a spus: „Anul acesta o să mor. Așa mi-a spus Gheronda”. Doctorul, văzându-l că încă e în putere, i-a spus: „Tu o să trăiești încă 30 de ani”. După puțină vreme a trecut la cele veșnice și toți se minunau.

Gheronda Pahomie, cu trei zile înainte de moartea sa, într-o joi, l-a chemat pe Părintele Gheorghe și i-a spus: „Te rog frumos să mergi la Colciu și să cumperi pește pentru Hramul Sfântului Gheorghe”, care se prăznuia lunea. „De data aceasta să cumperi mai mulți pești, deoarece o să aveți două hramuri. Eu o să sărbătoresc în Cer cu Sfântul Gheorghe. Nu o să fiu cu voi”.

agios-georgios-kelli-agiou-georgiou-faneromenou-agion-oros

Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe de la Chilia “Faneromenos”, Sfântul Munte

Părintele Gheorghe s-a dus de îndată, a luat peștele și l-a pregătit, ca să nu se strice. Vineri a fost din nou trimis, să-i cheme pe Părinții din împrejurimi pentru Hram și să le mai spună să își rezolve treburile pentru că o să aibă două hramuri. „Înmormântarea mea cu parastasul și a doua zi pomenirea Sfăntul Gheorghe”. Părintele Gheorghe a anunțat monahii așa cum i-a cerut Gheronda Pahomie, iar sâmbătă dimineață fu trimis să îl cheme și pe Părintele Dimitrie, ca să vină să îl împărtășească pe Gheronda Pahomie. Imediat ce-l văzu pe preot, începu să cânte bucuros: „Cinei Tale celei de taină”, iar după ce s-a împărtășit a dat „Slavă lui Dumnezeu!” Apoi s-a îmbrățișat cu Părinții care se aflau lângă el, iar sufletul lui sfânt a plecat în ceruri în anul 1974, în ziua de 22 aprilie. Duminica a fost înmormântarea și parastasul cu masa primului hram, iar luni l-au sărbătorit pe Sfântul Gheorghe, al doilea Hram. Însă Părintele Pahomie a sărbătorit cu Sfântul Gheorghe în Cer, săturându-se de bunătățile din Rai și gustând din vinul duhovnicesc al dragostei lui Dumnezeu, împreună cu Sfântul Gheorghe.

Bunul Dumnezeu să ne învrednicească și pe noi să gustăm puțin din acesta, amin!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB