Festivalul de spiritualitate și artă sacră “Filocalia”: Arad, 4-13 aprilie 2014

2 April 2014

filo-1filo-2

Mântuitorul Iisus Hristos a introdus în istoria omenirii toată bogăţia evanghelică a adevărului şi binelui şi împreună cu ea a dat la iveală şi o nouă dimensiune a frumosului: mesajul evanghelic este preaplin de frumos. Frumuseţea este, într-un anumit sens, expresia vizibilă a binelui, aşa cum binele este condiţia metafizică a frumuseţii. Într-adevăr, Biserica are nevoie de artă, deoarece ea trebuie sa facă prezentă fascinanta lume a duhului, a invizibilului lui Dumnezeu şi deoarece frumuseţea artistică, reflectare în miniatură a Duhului lui Dumnezeu, este un semn al tainei prezenței și Întrupării, o invitaţie la a căuta chipul lui Dumnezeu, care s-a făcut vizibil în Iisus Hristos. Frumuseţea de care are nevoie generaţiile de azi și de mâine este  chemată să fie de aşa natură încât să trezească în ele uimire. O asemenea frumusețe divină va salva lumea.

Festivalul de artă sacră „Filocalia” promovează valențele ethosului ortodox reflectate în spiritualitate, icoană, imnografie, muzică și poezie religioasă.Organizatorii, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, într-un parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, vor prezenta un program pentru toate inimile. Ediția din acest an, închinată Sfinților Martiri Brâncoveni, va fi realizată numai de către artişti, care sunt îndrăgostiţi de frumuseţe şi care lucrează pentru ea: poeţi şi oameni de literatură, pictori, critici de artă, muzicieni, scriitori, oameni de teatru şi cineaşti. Invitații din acest an sunt prietenii adevăratei arte, prietenii lui Hristos.

Sfânta Scriptura este „marele cod” al culturii universale: artiştii şi-au înmuiat în mod ideal pensula lor în acel alfabet colorat de imagini, istorii, simboluri, reprezentări care sunt paginile biblice; muzicienii au împletit armoniile lor în jurul textelor sacre, mai ales psalmice; scriitorii au reluat de-a lungul secolelor acele naraţiuni antice care deveneau parabole existenţiale; poeţii s-au întrebat cu privire la taina duhului, cu privire la infinit, la rău, la iubire, la moarte şi la viaţă preluând adesea freamătele poetice care animau paginile biblice; gânditorii, oamenii de ştiinţă şi însăşi societatea avea des ca referinţă, chiar şi prin contrast, concepţiile spirituale şi morale din cuvântul lui Dumnezeu. Şi atunci când imaginea sau ideea prezentă în Scripturi era deformată, se recunoştea că nu se putea face abstracţie de ea şi că era parte constitutivă a civilizaţiei noastre.

Adevărații artiști în istorie au edificat şi au decorat altarele Bisericilor, au celebrat dogmele sfinte, au îmbogăţit liturghia cerească. Ei au ajutat Biserica să traducă mesajul său divin în limbajul formelor şi al figurilor, să facă comprehensibilă lumea răsăritului de sus. În contextul societății europene, valorile evanghelice devin pentru unii o contra-evanghelie. Astăzi ca şi ieri Biserica are nevoie de oamenii de cultură şi se îndreaptă spre ei. Ea vă spune cu glasul slujitorilor ei: nu lăsaţi să se rupă o alianţă aşa de rodnică! Nu refuzaţi să puneţi talentul vostru în slujba adevărului divin! Nu închideţi sufletul vostru în faţa suflului Duhului Sfânt! Această lume în care trăim are nevoie de frumuseţe pentru a nu se prăbuşi în disperare. Frumuseţea, ca şi adevărul, este ceea ce revarsă bucurie în inima oamenilor, este acel rod preţios care rezistă în faţa uzurii timpului, care uneşte generaţiile şi le face să comunice în admiraţie, uimire și contemplare. Amintiţi-vă că sunteţi păstrătorii frumuseţii în lume. Fiţi mereu şi pretutindeni vrednici de idealul vostru şi veţi fi vrednici de Biserică, ea care, și prin acest Festival de spiritualitate și artă sacră, vă adresează mesajul său de prietenie, de recunoștință, de mulţumire.

La reuștia Festivalului Filocalia își vor da concursul Doina Mândru, Director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, curatorul expoziției de icoane a artiștilor Elena Murariu, Grigore Popescu, Gabriel Toma Chituc, Ioan Popa, Mihai Coman etc. Expoziția de icoane (4-13 aprilie) este închinată  credinței mărturisitoare a Sfinților Români și, în special, Sfinților Martiri Brâncoveni, mucenici ai iubirii desăvârșite de Dumnezeu și ctitori ai ethosului românesc. Vernisajul „Darul iconarului” și Gala de deschidere a Festivalului “Filocalia” va avea loc în 4 aprilie, ora 18, la Galeria Delta, în prezența Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Manifestările cultural-spirituale vor fi întregite prin participarea următorilor invitații: Pr. Dionisie Ignat („Duhovnicii de ieri și de astăzi : Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca și Teofil Părăian”, 5 aprilie, ora 18, Filarmonica de Stat din Arad), actorul Dorel Vișan ( Cuvânt și rugăciune „De vorbă cu Domnul”, 6 aprilie, ora 18, Filarmonica de Stat), grupul psaltic Byzantion (Concertul de muzică „Psaltichia rumânească la curtea lui Constantin Brâncoveanu”, 11 aprilie, ora 18, Filarmonica de Stat), actrița Ana Calciu, regizorul Marian Popescu (Spectacolul de teatru creștin „Diaconița Olimpiada”, 12 aprilie, ora 18, Filarmonica de Stat, Arad), actorul Dan Puric („Suflet românesc”, 13 aprilie, Filarmonica de Stat).

Organizatorii invită intreaga cetate a Aradului să participe la manifestările cultural-spirituale închinate Sfinților Martiri Brâncoveni, care au avut voința de a se jertfi pentru Hristos, din disponibilitatea și plinătatea unei iubirii adevărate, gratuită și în totalitate. Martiriul nu este altceva decât urmarea pașilor lui Hristos răstignit. Sfinții îl iubesc pe Dumnezeu pentru El însuși și se iubesc pe sine înșiși pentru Dumnezeu. Iubirea este întotdeauna disponibilă : se dăruiește cu promtitudine și din inimă.

Arhim. Teofan Mada,
Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului,
Director al Festivalului

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB