Cuvioasa Matrona din Tesalonic

27 March 2014

matrona 2Cuvioasa Matrona a trăit în Tesalonic și se numără printre mucenicii primelor secole ai Bisericii Ortodoxe, din vremea persecuțiilor împotriva creștinilor. A fost sluga unei evreice bogate, de neam nobil, cu numele Pantílla sau Pavtílla, soția unui om de vază din Tesalonic.

Sfânta Matrona, deși era nevoită să o însoțească zilnic pe stăpâna sa la sinagoga din cetate, aceasta totuși nu intra, ci pe ascuns se refugia la o biserică creștină pentru a se ruga. Mult timp reușise Sfânta să se sustragă acestei obligații, până când într-o zi, făcând o mișcare greșită, identitatea ei creștină a fost dezvăluită tuturor: la o sărbătoare a evreilor, la care obișnuiau să mănânce ierburi amare și azimă, Sfânta Matrona, întorcându-se de la Biserică, a întârziat și, astfel, a ajuns la sinagogă când avea deja loc ceremonia iertării.

Una dintre slugile Pantílliei a pârât-o pe Sfânta Matrona că este creștină și că o înșeală pe stăpâna ei, având grijă ca de fiecare dată când aceasta merge la sinagogă, ea să meargă la Biserică.

Sfânta Matrona - Minei rusesc, secolul XVII

Sfânta Matrona – Minei rusesc, secolul XVII

Auzind aceste acuzații, Pantílla s-a mâniat și, izbucnind în strigăte, a învinuit-o că este vrăjmașa ei. A poruncit să o prindă și, după ce a fost legată, prigonitorii au început să o biciuiască. Sfânta Matrona însă mărturisea cu îndrăzneală că este creștină și, chiar dacă Pantílla îi stăpânea și gura și propria ei viață, totuși nu putea să-i schimbe credința. După ce a legat-o în lanțuri, a poruncit să o închidă în temniță, pecetluindu-i ușa. După trei zile, dis-de-dimineață, stăpâna a mers să vadă dacă Sfânta Matrona mai trăiește și, spre mirarea ei, a găsit-o dezlegată de legături, luminoasă la chip, preamărind pe Dumnezeu, fără nici cea mai mică urmă de rană sau tortură pe trupul ei.

Atunci Pantílla, și mai mult mâniindu-se, a poruncit să o lege din nou pe Sfânta și să o biciuiască fără milă. Aceasta însă, surprinsă de cruzimea stăpânei ei, a întrebat-o de ce o chinuie, nepregetând să-și mărturisească credința în Hristos.

Obosită din pricina chinurilor și abia mai putându-se ține pe picioare, Sfânta Matrona a fost închisă din nou în temniță.

După trei zile, mergând Pantílla în temniță la Sfânta, a avut parte de aceeași priveliște: Sfânta Matrona era dezlegată din legături, având același chip luminos, în ciuda torturilor și a foamei pe care o suferise vreme de paisprezece zile. Atunci stăpâna ei, plină de mânie, a poruncit să o lege pe Sfânta Matrona într-un lemn de tortură din stejar și să o supună la chinuri. Sfânta Matrona, istovită de puteri și cu trupul plin de răni, rostind cu glasul stins câteva rugăciuni, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Apoi, Pantílla i-a poruncit unui slujitor, pe nume Stratonic, să învelească trupul Sfintei și să-l arunce în afara zidurilor cetății. Creștinii au luat sfintele ei moaște și cu mare evlavie le-au îngropat aproape de strada Egnatía.

După încheierea persecuțiilor, Episcopul Alexandru al Tesalonicului a luat cinstitele moaște ale Sfintei Matrona și le-a mutat în cetate, într-o Biserică pe care a construit-o în cinstea acesteia. În afara zidurilor Tesalonicului a existat chiar și o mănăstire închinată Sfintei Matrona.

matrona up

În timpul ocupației venețiene, moaștele Sfintei au fost mutate la Barcelona și depuse într-o Biserică care a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Troparul Sfintei Mucenițe Matrona din Tesalonic:


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB