Sfinții Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton și Eterie – 7 martie

7 March 2014

Hieromartyrs Ephraim, Basil, Eugene, Elpidius, Agathodorus, Aetherius, and Capiton

În vremea domniei împăratului Dioclețian (284-305 d. Hr.), Patriarhul Ermon al Ierusalimului (300-314 d. Hr.) a trimis în Sciția pe Sfântul Episcop Efrem și în Cherson pe Sfântul Episcop Vasilevs pentru a răspândi creștinismul. Sfântul Vasilevs, pentru că propovăduia pe Hristos, a fost alungat din cetate de păgâni. După o vreme, Sfântul Vasilevs, fiind din nou chemat de guvernatorul locului, a înviat, potrivit biografului său, pe fiul acestuia. După această minune atât guvernatorul, cât și mulțimea oamenilor au crezut în Hristos și au primit botezul. Păgânii însă … și l-au prins. L-au legat și l-au târât de picioare, și târât a murit.

Dar și Sfântul Efrem, în timp ce preda Evanghelia, a fost prins și decapitat de păgâni. După moartea mucenicească a Sfântului Vasileus au fost trimiși în Herson Episcopii Agathodoros, Elpidios și Evghenie ca predicatori ai Evangheliei și ai credinței, dar și aceștia au fost omorâți de necredincioși.

Apoi, a fost trimis de Patriarhul Ierusalimului Episcopul Etherios, care cum a văzut poporul înfuriat, s-a refugiat la Constantin cel Mare și i-a cerut expulzarea păgânilor din Hersona, lucru care s-a și întâmplat. După ce Sfântul a ridicat acolo o Biserică, s-a dus la împărat să-i mulțumească. Însă la întoarcerea sa a fost prins și înecat în Dunăre.

Creștinii din Hersona au cerut atunci de la Constantin cel Mare să le trimită un alt arhiereu și, astfel, a fost trimis Sfântul Capiton. Păgânii însă i-au cerut Sfântului Capiton să le facă o minune pentru a vedea care este credința cea adevărată. Atunci Sfântul  Capiton, de vreme ce purta odăjdiile arhierești, a făcut semnul crucii și a intrat într-un cuptor aprins. După ce a stat acolo destulă vreme, a ieșit nevătămat și neaprins de foc. Văzând păgânii această minune, au primit botezul și s-au încreștinat.

Tropar

glasul 5

Minunile sfinților Tăi mucenici zid neburuit ne-ai dăruit nouă, Hristoase Dumnezeule. Pentru rugăciunile lor, sfaturile păgânilor le risipești, sceptrele împărăției le întărești, ca un Bun și de oameni Iubitor.

Sedealna

Glasul al 3-lea, De frumusețea fecioriei…

Cu mirul ungerii slujind lui Dumnezeu, v-ați arătat păstori ai poporului celui credincios și, ca niște milușei curați junghiindu-vă, v-ați adus Cuvântului, Păstorului celui mai mare, Celui ce s-a jertfit ca un miel, mucenicilor prealăudați și luminătorilor a toată lumea. Pentru aceasta, prăznuim cu dragoste dumnezeiasca voastră pomenire.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB