Sfântul Theodor Bizantinul salvează orașul Mitilini de ciumă

26 May 2013

Sfântul Theodor Bizantinul face parte dintre Noii Mucenici greci. A mărturisit pentru Hristos în orașul Mitilini, la vârsta de 21 de ani, în ziua de 17 februarie a anului 1795. După ce a fost torturat de turci și după sfârșitul său mucenicesc, a fost îngropat într-o biserică din Mitilini, numită ”Maica Domnului de Aur”.

Sfantul Teodor Bizantinul

Pe vremea mitropolitului Ieremia (+1798), care mai târziu a devenit Patriarh Ecumenic, cinstitele moaște ale Sfântului Theodor au fost mutate pe ascuns, de frica autorităților, și aşezate cu evlavie în cripta altarului din biserica mitropolitană, unde au rămas ascunse vreme de 34 de ani, până în anul 1832.

Începând cu anul 1832, Sfântul Theodor a fost recunoscut ca apărător și protector al orașului Mitilini și în general al insulei Lesvos. În același an, pe vremea Mitropolitului Porfirie, o epidemie de ciumă aducătoare de moarte a umplut zeci de morminte atât cu turci, cât și cu creștini, neținând cont de clasa socială sau de vârstă și obligându-i pe locuitori să părăsească orașul de frica contaminării și să se refugieze pe dealurile din jur. Frica, spaima și umbra morții au pus stăpânire pretutindeni pentru un răstimp destul de mare de timp. Chiar și autoritățile au fost obligate să părăsească orașul, de teamă să nu se molipsească, stabilindu-se tot pe dealurile din împrejurimi. În oraș au rămas doar bolnavii împreună cu îngrijitorii lor, care la rândul lor se molipseau de cumplita boală. Un grup de doctori a fost trimis din Constantinopol și au fost luate toate măsurile, fără însă ca plaga mortală a ciumei să fie îndepărtată. Dar, prin sfinții Săi, “Domnul face minuni”. Tot ce nu s-a putut realiza prin medici, medicamente și măsuri preventive, s-a izbutit prin mijlocirile către Hristos ale noului mucenic Theodor.

În acele zile critice, în noaptea zilei de vineri din prima săptămână a Postului Mare, Sfântul s-a arătat în vis protosinghelului Calinic (devenit mai târziu Mitropolitul de Mitilini și mai apoi Patriarh al Constantinopolului), poruncindu-i să zică mitropolitului să-i adune pe creștinii din satele și împrejurimileîn care se refugiaseră, pentru a se ruga cu toții în biserica mitropoliei, într-o priveghere de toată noaptea și să-i fie scoase moaștele din criptă. Calinic însă, nu a dat importanță visului. După o săptămână, tot într-o noapte de vineri, același vis, mai intens de această dată, îl înspăimântă pe Calinic, iar chipul Sfântului, mult mai aspru, îl mustră pentru neglijența și indiferența pe care a arătat-o față de neîndeplinirea poruncii lui.

De această dată, Calinic a anunțat imediat mitropolia de porunca Sfântului. Cu toate acestea, mitropolitul l-a vizitat întâi pe comandantul turcilor din oraş, cerând de la acesta acordul de a săvârşi priveghere de toată noaptea. Comandantul turc, aflat în pragul disperării, i-a dat permisiunea. Crainicii i-au chemat pe creștini la rugăciune de toată noaptea. Temându-se de riscul răspândirii epidemiei, doctorii nu au fost de acord ca oamenii să se adune la rugăciune. Cu toate acestea, mulțimile de creștini au venit pline de credință fierbinte și s-au rugat până dimineață pentru sănătatea lor. În zori de zi, mitropolitul și protosingelul au coborât în cripta altarului, au scos sfintele moaște al sfântului și cu mare fast a avut loc o procesiune în jurul bisericii. Rugăciunile creștinilor s-au unit cu mijlocirile sfântuluiși, ca o tămâie binemirositoare, s-au înălţat la Domnul Savaot, Domnul Oștirilor.

Din acel moment nu s-a mai văzut nici o umbră de moarte. Tot atunci, orașul Mitilini l-a proclamat pe Sfântul Theodor protector al său. Atât turcii, cât și creștinii și-au manifestat în felurite chipuri recunoștința față de Dumnezeu și de Sfântul lor protector.

De atunci, cinstitele moaște au rămas în naosul bisericii mitropoliei și reprezintă un odor de preț al Bisericii din Mitilini, iar Sfântul Theodor este considerat protectorul insulei Lesvos.

În amintirea acestei minuni, în anul 1936, prin purtarea de grijă a pururea-pomenitului mitropolitul Iacov de Mitilini, originar din Durres – un vechi oraș grecesc, acum aflat pe teritoriul Albaniei – s-a stabilit și s-a confirmat prin decretul regal din 8 Mai 1937, sărbătorirea Sfântului Theodor în întreaga insulă: celebrarea mutării sfintelor moaște și salvarea orașului de ciumă, printr-o litanie plină de fast cu cinstitele moaște în tot orașul, în Duminica a patra de după Sfintele Paști, Duminica Slăbănogului de la Vitezda.


Sursa: G. P. Sotiris, Sfântul Theodor Bizantinul,
Apărătorul orașului Mitilini

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB