Mănăstirea Maicii Domnului din Avgasída, Cipru

31 July 2015

În memoria tuturor victimelor barbariei și fanatismului

Mănăstirea Maicii Domnului din Avgasída (monument menționat în catalogul Departamentului de Antichități al Republicii Cipru) se află la 15 km nord-vest de orașul Ammóhostos, aproape de satele Peristeronopighí, Santaláris, Máratha, Alóa și Miliá. Mănăstirea era alcătuită din katholikón, adică din biserica centrală (nava de sud datează din secolul al XII-lea, iar nava de nord din secolul al XV-lea), și din două dependințe monahale aflate în apropiere, una la nord (secolul al XV-lea) și alta la est (secolul al XVIII-lea). Cea mai importantă, sub toate aspectele, este biserica medievală cu două nave, care a dispărut de ani de zile de pe fața pământului, după dărâmarea ei din temelii de către turci. Un mare semn de întrebare, rămas până azi aproape fără răspuns: de ce turcii au dărâmat cu atâta furie o biserică atât de frumoasă, cu picturi murale datând din secolul al XV-lea, care, dacă nu altceva, conferea valoare și har regiunii agricole din jur și câmpiei nesfârșite a Mesaoríei? Vom încerca să răspundem când și de ce turcii au recurs la acest act extrem de barbarie, cea mai flagrantă distrugere a vreunei biserici creștine din teritoriile ocupate ale Ciprului.

12868 in

Prima menționare scrisă a bisericii apare într-o descriere italiană a Ciprului care datează de la sfârșitul secolului al XV-lea. Această descriere a fost copiată de către Francisc Bustroni în 1533 și există și în manuscrise venețiene din 1565 (biserica este numită Nostra Dona de Eugachida). Primul cercetător al monumentului a fost arhitectul francez Camille Enlart, care a vizitat Ciprul la sfârșitul secolului al XIX-lea și a datat katholikonul mănăstirii în secolul al XV-lea. Așa cum au arătat cercetări mai recente, dinainte de 1974, partea de răsărit a navei drepte datează din secolul al XII-lea și făcea parte dintr-o biserică cu o singură navă, compactă, în formă de cruce, care avea turlă, arcuri și bolți. În perioada stăpânirii papistașe și mai ales în secolele XIV-XV, au avut loc schimbări radicale: s-a adăugat nava de nord, după ce mai întâi a fost dărâmat peretele de nord al bisericii datând din perioada bizantină de mijloc.

12870Nava de nord prezenta evidente elementele occidentale, ca, de pildă, amplasarea pe acoperiș a două bolți și două arcuri gotice, care delimitau cele două nave. Este posibil ca nava de nord să fi fost folosită în paralel în scop liturgic de către romano-catolici, așa cum, de altfel, se întâmpla și cu alte biserici din Ciprul acelei perioade.

În katholikonul mănăstirii se păstrau fragmente ale unor picturi murale de valoare, care din păcate, după cum am constatat în recenta noastră cercetare, foarte probabil au fost distruse cu totul după dărâmarea barbară a monumentului. În turlă, care acoperea nava de sud, se păstra un Pantacrator, bust, realizat cu o extraordinară măiestrie artistică, datând din secolul al XV-lea , înconjurat de două centuri, prima reprezentând Pregătirea Tronului și Deisis cu cete îngerești, iar a doua, mai jos, care îi reprezenta pe apostoli pe tronuri.

12871În biserică se păstrau de asemenea valoroase icoane portabile: pe o icoană, pe jumătate distrusă, din secolele XIV-XV, care se afla în Sfântul Altar, era reprezentată Maica Domnului înconjurată de proroci. Înainte de atacul turcilor din 1974, icoana de secol al XVI-lea de pe iconostasul navei nordice, cu Maica Domnului Dulcea Sărutare (Glykophilousa), a fost transferată la Nicosia pentru conservare și astfel s-a salvat, iar azi se găsește în Muzeul Bizantin al Fundației Arhiepiscopului Macarie al III-lea. Același lucru, din fericire, s-a întâmplat și cu icoana lui Hristos din nava de nord, care este datată, printr-o inscripție, la anul 1729, din timpul Arhiepiscopului Silvestru. În afara celor două icoane, care s-au păstrat în Nicosia, despre toate celelalte nu se știe nimic, nici despre icoana da secol al XVIII-lea cu Maica Domnului din Avgasída.

12872În biserică se păstrează fragmente dintr-o placă mortuară având caracteristici renascentiste, care în afara bărbatului în poziție liturgică cu vestimentație de tip occidental, prezenta și un fragment de inscripție în limba greacă, din care lizibilă era doar data, septembrie 1482, potrivit lui Enlart. Cu mare surpriză am constatat că fragmentele de pe placa mortuară, precum și alte părți arhitectonice sculptate din mănăstire, se află aruncate în cel puțin 3-4 locuri din două dintre chiliile mănăstirii, care azi sunt folosite ca adăposturi pentru oi. În scurta și precipitata noastră vizită la mănăstire din zona aflată sub ocupație militară, am văzut și am fotografiat o piatră mortuară fără ornamentații (pe o parte, cel puțin, nu prezenta ornamentații), probabil o placă de piatră din Sfânta Masă, precum și capiteluri.

12874

În anul 1968, Departamentul de Antichități al Republicii Cipru și-a asumat lucrarea de consolidare și reparare a celor două clădiri mănăstirești alăturate, care se aflau într-o stare proastă și care au rămas astfel unicii martori ai vechiului complex mănăstiresc. Impresionantă și în parte conservată datorită lucrărilor care a avut loc în 1968, rămâne până azi clădirea monahală din partea de nord, în forma de L, cu bolți arcuite. Coloane albe de marmură care sprijină arcurile acesteia sunt din perioada Bisericii primare și prezintă capiteluri din aceeași epocă (imaginile 3 și 4), dar și un gotic frumos cu motive ornamentale bogate, al cărui plan a fost schițat de Enlart la sfârșitul secolului al XIX-lea. Materialul acesta antic încorporat în arhitectura medievală a fost adus foarte probabil în secolul al XV-lea din situri arheologice bogate, cum ar fi Salamina antică.

12873

Merită de asemenea să atragem atenția că Mănăstirea Maicii Domnului din Avgasída era lăcașul de cult preferat al unui ascet contemporan, al Bătrânului Hatziflouréntzou din Miliá Ammóhostos, care a și adormit întru Domnul în katholikonul Mănăstirii pe data de 10 octombrie 1969, unde a prorocit despre nenorocirile care urmau să se abată peste meleagurile noastre.

12869

Ca să putem răspunde la întrebările pe care le-am pus la început, dar și pentru a verifica diferitele informații care ne-au parvenit, ne-am întâlnit cu refugiați elino-ciprioți din zonă, dar și cu turco-ciprioți din satele din împrejurimi, precum și cu foștii angajați de la serviciile publice din Nicosia și Ammóhostos care cunoșteau istoria dărâmării mănăstirii Maicii Domnului din Avgasída. Fără să putem afirma că am ajuns la lămurirea completă a acestui caz tragic, suntem în măsură să consemnăm, cu o relativă certitudine, următoarele: Până azi știam, în mod greșit, că mănăstirea a fost distrusă pe la 1989-1990. Atunci abia, evident, se pare că au ajuns la noi primele informații sigure despre distrugerea din temelii a monumentului. Ceea ce demonstrează cu certitudine cercetarea noastră este că Mănăstirea din Avgasída a fost dărâmată la ordinul administratorului militar turc al regiunii aproape imediat după ocuparea regiunii de către armatele turce în 1974. A luat decizia aceasta pentru a se răzbuna pentru crima devenită între timp binecunoscută și înspăimântătoare a măcelăririi a 106 nevinovați turco-ciprioți, femei și copii, din satele Santaláris, Alóa și Máratha de către membri EOKA II ai satului Peristeronopighí, pe data de 14 august 1974, atunci când a început a doua fază a atacului turc; masacrul a avut loc cu puține ore înainte de ocuparea regiunii de către turci.

temelii

Această crimă în masă de o sălbăticie incredibilă și-a găsit, desigur, imitatori și de partea turcă, care în orele și zilele imediat următoare au omorât 83 de nevinovați elino-ciprioți assioți. Cercul vicios al violenței nu are nici început, nici sfârșit. Până azi, și pentru aceleași motive de răzbunare, locuitorii turci din Peristeronopighí refuză cu încăpățânare curățirea sau amenajarea noii bisericii a Sfântului Anastasie în sat, care rămâne un grajd deschis și o hazna. Cu toate acestea, chiar în urmă cu câteva zile, vechea biserică a Sfântului Anastasie, unde se află și mormântul Sfântului, a fost curățată și i s-au pus uși și ferestre.

12875

Cunoașterea întregului adevăr, acceptarea și conștientizarea de către toți a istoriei noastre cutremurătoare și agresive față de omul din epoca respectivă, sunt elemente necesare care va trebui să constituie temelia pentru oricare posibilă soluționare a problemei cipriote. Diferiți oportuniști se folosesc de 40 de ani încoace de stagnarea problemei de ambele părți ale patriei noastre divizate și profund rănite. Însă aceia care sfidează perspectiva de viitor a istoriei și adevărul, cu siguranță vor pieri.

A consemnat: Dr. Andreas Foulias

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB