Giuvaeruri regăsite – Miniaturile Mitropolitului Anastasie Crimca de la Mănăstirea Dragomirna

14 May 2015

Mitropolitul Anastasie Crimca a fost un vizionar, un spirit care a depăşit graniţele timpului său. Ctitor, episcop, mitropolit, caligraf, s-a aşezat pe sine în slujba sfinţilor părinţi, aşa cum ni-l înfăţişează autoportretele sale, realizate în perspectiva simbolică.

anast crim

Şcoala de caligrafi miniaturişti pe care marele cărturar a creat-o la Mănăstirea Dragomirna în zorii secolului al XVII-lea ne este readusă în atenţie prin grija şi truda maicilor din acest binecuvântat lăcaş. Este vorba despre un număr de 40 reproduceri după miniaturi originale din cărţile de cult aflate în patrimoniul mănăstirii: scene şi portrete biblice, frontispicii şi iniţiale înflorate, precum şi o parte dintre autoportrete lucrate de mitropolit.

În contextul actual, în care lipsa de repere ferme se face tot mai clar simţită, este un confort spiritual să constaţi faptul că preocupări şi forme artistice verificate de timp îşi dovedesc actualitatea.

Va aşteptăm la Librăria Bizantină joi, 14 mai, începând cu ora 19:00 la vernisajul expoziţiei de miniaturi Giuvaeruri regăsite – Anastasie Crimca, dascăl al miniaturii la Mănăstirea Dragomirna, sec. al XVII-lea, alături de Stareța mănăstirii Dragomirna, Stavrofora Macrina, pentru a vă oferi un răgaz vizual de înaltă calitate, admirând volutele sinuoase ale unui mod de gândire pentru care timpul nu era o necesitate stringentă.

Expoziţia va fi deschisă între 14 mai şi 14 iunie.

afis-expo-bizantina-web

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB