DMOPC15: Cel dintâi Congres Internațional cu tema ,,Media Digitală și Pastorația Ortodoxă”

19 May 2015

Internetul este o provocare misionară în lumea de astăzi, iar ,,ieșirea” în spațiul virtual reclamă o pregătire și condiții speciale. Despre aceasta, dar și despre multe altele s-a discutat la cel dintâi Congres Internațional despre ,,Media Digitală și Pastorația Ortodoxă” care s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preasfinției Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, între 7 și 9 mai la Sfânta Mitropolie a Glyfadei. Congresul este o premieră de acest fel la nivel mondial și a fost organizat de website-urile Pemptousia (Grecia), OCN (Orthodox Christian Network, SUA) și Bogoslov (Rusia). La el au luat parte 75 de vorbitori din 21 de țări, care au acoperit toate jurisdicțiile Bisericii Ortodoxe.

editsyn2

În timpul alocuțiunilor prezentate pe durata celor trei zile, au fost numeroase luări de poziție și au fost ridicate, de către vorbitori, o serie de aspecte care privesc folosirea rețelei de internet. Au fost subliniate aspectele negative ale abuzului de internet, dar și așteptările excesive pe care le generează simpla folosire a mijloacelor digitale moderne de astăzi de comunicare și informare. De asemenea, a fost subliniat pericolul care amenință persoana umană și legătura credinciosului cu Dumnezeu și cu Biserica, în această realitate creată de noile tehnologii informaționale. Totuși, mulți participanți au subliniat, de asemenea, provocările misionare care apare acum, în contextul noilor realități sociale și sarcinile pastorale diverse pe care le reclamă tehnologiile moderne.

În paralel, li s-a oferit ocazia multor frați și surori în Hristos, din toate colțurile pământului, de a-și expune lucrările și ideile de valorificare ale mijloacelor digitale moderne pentru formarea conștiinței creștine autentice. A fost evidențiată, de asemenea, legătura inedită dintre monahismul ortodox și internet, angajarea lui din prisma tradiției ascetice și propunerile pe care monahii și monahiile din lumea întreagă le transmit în lucrarea de misiune și (re)evanghelizare a lumii.

Toți cei prezenți au fost de acord că ,,navigarea” în spațiul virtual nu se poate face fără o pregătire în prealabil. Acest lucru reclamă resurse duhovnicești potrivite, o înaltă conștiință a responsabilității pastorale pe care o poartă utilizatorul internetului, și, fără doar și poate, etos evanghelic în tot acest demers. În plus, nu trebuie uitat faptul că internetul nu este decât un mijloc și, prin urmare, suntem datori să nu facem abuz de el și să nu îl folosim fără motiv, ci într-un mod ,,ascetic”, ceea ce înseamnă că trebuie să fim precauți, cumpătați și să ne raportăm cu multă înțelepciune față de el. Doar astfel vom reuși să depășim iluziile create de spațiul virtual, cu rezultate concrete benefice în viața reală.

Mulți participanți au făcut sugestii demne de luat în seamă cu privire la perspectivele dezvoltării și coordonării site-urilor ce promovează spiritualitatea. Astfel, s-a înaintat propunerea continuării, în viitor cu acest gen de manifestări, dar și crearea unui organ permanent care va promova consultarea, instruirea și informarea reciprocă a responsabililor acestor site-uri, care, lucru demn de subliniat, funcționează, în cea mai mare parte pe bază de voluntariat, din dragoste și râvnă misionară apostolică.

IMG_0038-copy

De asemenea, s-a ridicat problema necesității înființării unui organism independent care să verifice în ce măsură website-urile, prin activitatea și programele lor, contribuie activ la zidirea spirituală a publicului lor.

Pe tot timpul desfășurării lucrărilor s-au discutat și alte teme conexe, precum verificarea veridicității știrilor ce privesc viața bisericească, precum și problema transmiterii slujbelor bisericești. De asemenea, mai mulți specialiști și-au expus punctele de vedere în legătură cu chestiuni specifice strâns legate de folosirea internetului. Astfel, au fost reliefate efectele secundare dar și pericolele de ordin social, medical, penal, psihologic și de altă natură care ne pândesc în timpul expunerii noastre în spațiul virtual.

În concluzie, după cum a reamintit și comisia științifică a congresului, în sesiunea de încheiere, congresul a constituit un succes cu rezultate promițătoare, cu un bogat schimb de puncte de vedere și de experiență, cu numeroase propuneri, care tind să evidențieze și să întărească discursul de astăzi al Ortodoxiei în noul cadru dominat de tehnologia digitală.

Toți participanții, referenții, invitații, dar și publicul larg, au lăudat ideea organizatorilor de a convoca un congres de o asemenea natură, neapărat necesar având în vedere noile realități de comunicare din zilele noastre, și și-au exprimat aprecierea pentru sensibilitatea de care Biserica Mamă din Constantinopol dă dovadă față de temele curente care preocupă turma cuvântătoare, lucru demonstrat, de altfel, și de cadrul deosebit în care s-a desfășurat congresul, sub Înaltul Patronaj al Preasfinției Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

După cum s-a evidențiat, mulți au fost nevoiți să-și revizuiască părerile rezervate cu care au venit la congres, pe care și le formaseră cu privire la folosirea internetului, când au văzut multitudinea de oportunități pe care le oferă folosirea atentă și cumpătată a lui. De aceea, fost în asentimentul tuturor propunerea continuării unor astfel de inițiative prin organizarea de congrese, seminarii, astfel încât discursul ortodox din zilele noastre să-și afle locul pe care îl merită în dialogul public, inclusiv în ceea ce privește problemele spirituale la nivel mondial.

La lucrările congresului au participat mai mult de 20 de arhierei, printre care s-au aflat reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, Preasfințitul Amfilohie de Kissam și Selínou, reprezentantul Arhiepicopului Ieronim al Atenei și al întregii Elade, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan de Termopile, Preasfințitul Episcop Grigorie de Mesaoría, un reprezentant din partea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Hrisostom al Ciprului, episcopul locului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavel al Glyfadei, reprezentanți ai Patriarhiei Ierusalimului, ai Patriarhiei României, ai Patriarhiei Georgiei, ai Arhiepiscopiei Tiranei și a toată Albania, și reprezentanți ai altor Biserici Ortodoxe. De asemenea, la lucrările congresului dar și la discuții au luat parte și mulți alți clerici dar și laici.

O echipă de traducători au asigurat traducerea lucrărilor prezentate în limbile greacă, engleză și rusă. De asemenea, în toate cele trei zile cât a durat congresul, lucrările au fost transmise pe internet (video live streaming), astfel încât să poată fi urmărite de oricine, în orice colț al planetei s-ar afla, și care nu a putut călători în Grecia pentru a participa la congres.

Dintre arhierei, au vorbit:

  1. Din partea Patriarhiei Ecumenice, Înaltpreasfințitul Mitropolit Sava de Pitsburgh, Înaltpreasfințitul Nectarie de Hong-Kong, și Preasfințitul Iosif al Patarelor (Argentina)
  2. Din partea Patriarhiei Alexandriei, Înaltpreasfințitul Nichifor al Africii Centrale (Acesta, în ultimul moment a anunțat că nu va putea fi prezent din cauza agravării stării de sănătate, la vremea respectivă, a părintelui Spiridon Aghiannanitul – care, la puțin timp, a trecut la cele veșnice – referatul său fiind citit de un reprezentant al websit-ului ,,Pemptousia”)
  3. Din partea Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Romanós al Braziliei.
  4. Din partea Bisericii Greciei, Înaltpreasfințitul Ignatie al Dimitriádei.

 

IMG_0173-copy

Din Comisia de Onoare a Congresului au făcut parte:

Înaltpreasfințitul Mitropolit Alexie de Atlanta – Patriarhia Ecumenică

Înaltpreasfințitul Mitropolit Elpidofor de Brusa – Patriarhia Ecumenică

Înaltpreasfințitul Mitropolit Constantin de Singapore – Patriarhia Ecumenică

Preasfințitul Episcop Macarie al Lampsacului – Patriarhia Ecumenică

Preasfințitul Episcop Meletie de Nafkrátidos – Patriarhia Alexandriei

Înaltpreasfințitul Mitropolit Ilarion de Volokolamsk – Patriarhia Rusiei

Preasfințitul Episcop Veniamin de Borisov, vicar al mitropolitului de Minsk și Slutsk – Patriarhia Rusiei

Preasfințitul Episcop Visarion de Tulcea – Patriarhia României

Înaltpreasfințitul Mitropolit Gherasim de Zoukdidi și Tsaisi – Patriarhia Georgiei

Înalpreasfințitul Mitropolit Atanasie de Limassol – Biserica Ciprului

Preasfințitul Episcop Ioan de Thermopile – Biserica Greciei

Înaltpreasfinția Sa Savva, Mitropolitul Varșoviei și a toată Polonia – Biserica Poloniei

Preasfințitul Episcop Antonie de Kruja și vicar al Înaltpreasfințitului Anastasie al Albaniei – Biserica Albaniei

Din comisia științifică a Congresului au făcut parte:

Protopresbiter Vasílios Kalliakmánis, Profesor la Facultatea de Teologie din Tesalonic

Protopresbiter Christopher Metropoulos, director al portalului ortodox myocn.net

Protopresbiter Pavel Velikanov, Profesor la Academia Teologică din Moscova și redactor-șef al portalului bogoslov.ru

Protopresbiter Jivko Panev, Profesor la Institutul Teologic Sfântul Serghie din Paris și director al portalului de limbă franceză ortodoxie.com

Pr. Profesor Constantin Coman, Profesor la Facultatea de Teologie din București

La sfârșitul primei zile a lucrărilor, din partea Preasfinției Sale, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, a vorbit Konstantínos Zorbás, director al Academiei Teologice Ortodoxe din Creta.

Sâmbătă, 9 mai, cei prezenți la sfârșitul lucrărilor congresului, au putut asculta omilia ținută de Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop de Ohrida și Mitropolit de Skopje. Acesta, după ce a făcut o analiză a utilizării internetului plecând de la premise dogmatice, s-a referit îndelung la soluțiile pe care i le-au oferit mijloacele de comunicare moderne în perioada îndelungată în care a suferit prigoniri din partea autorităților politice din țara sa.

IMG205-copy

Ceremonia de încheiere a lucrărilor s-a făcut prin proiecția documentarului ,,Între două lumi”, un filmat produs de către website-ul Pemptousia, având ca temă lucrarea ce se realizează la Mănăstirea Sfânta Treime (Hálki – Constantinopol) de către obștea de acolo, și despre problema redeschiderii Școlii Teologice. Cei prezenți au apreciat calitatea deosebită a producției, care, în cea mai mare parte s-a finalizat în luna august a anului trecut, și cuprinde, de asemenea, interviuri cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, cu egumenul Mănăstirii Sfânta Treime – Hálki, Înaltpreasfințitul Mitropolit Elpidofor al Bursei, dar și cu fostul stareț, Înaltpreasfințitul Mitropolit Apóstolos care a slujit vreme îndelungată pe celebrul ,,Deal al Speranței” din insula Hálki.

Congresul s-a încheiat duminică, 10 mai cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii la biserica Panaghia Faneroménis (Vouliagmeni), la care au participat mai mulți arhierei, având în frunte pe Înaltpreasfințitul Amfilohie, Mitropolit de Kissámou și Selínou și reprezentant al Patriarhului Ecumenic, înconjurat de un sobor de arhierei, aceștia fiind: Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop al Ohridei și Mitropolit de Skopjie, Înaltpreasfințitul Mitropolit Gherasim de Zoukdidi și Tsaisi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavel al Glyfadei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan de Thermopile, Preasfințitul Episcop Iosif al Patarelor, Preasfințitul Episcop Veniamin de Borisov, gheronda Efrem, egumenul Sfintei Mari Mănăstiri Vadoped și mulțime de preoți și diaconi.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB