Cuviosul Kalandion din Cipru

26 April 2015

În satul Páno Aródes, aproape de Pafos, se află singura biserică din lume închinată Cuviosului Kalandíon. Această biserică, aflată în centrul satului, a fost zidită în secolul al XVIII-lea. Sfântul Kalandíon este puțin cunoscut chiar și în patria sa natală, insula Cipru.

Kalandion ch in

Biserica Sfântului Kalandion, Pano Arodes, Cipru

Conform cronicarului cipriot Leontie Maherás, care a trăit în secolul al XV-lea, Cuviosul Kalandíon este unul din cei trei sute de sfinți alamani care au poposit în Cipru în secolul al VII-lea, izgoniți fiind de către musulmanii sarazini care au cucerit Palestina și Siria, principalele centre ale monahismului răsăritean. Sfântul Kalandíon a fost episcop de Antiohia. După ce a fost izgonit de către sarazini, a poposit în Cipru, dimpreună cu alți doi monahi, Agapie și Varlaam, unde au dus o viață ascetică.

Kalandion (1)Conform aceluiaș cronicar, cei trei cuvioși s-au nevoit în satul Aródes, lângă Pafos: «Poposit-au în Aródes cei trei sfinți: Sfântul Kalandíon, Sfântul Agapie și Sfântul Varlaam».

Datorită minunilor săvârșite după moartea lor, cei trei asceți au fost trecuți în rândul sfinților, iar credincioșii din Pafos au ridicat o biserică închinată lor. În partea de sud a bisericii se află un mormânt de marmură pe care este inscripționat numele Sfântului Agapie sau Agapitikós. În partea de nord se află un alt mormânt purtând numele sfântului Mísios sau Misitikós. Cel mai probabil, acest mormânt este al sfântului Varlaam. Se pare că numele sfinților au fost schimbate de către localnici, din cauza anumitor superstiții.

Cuviosul Kalandíon este prăznuit pe 26 aprilie. Slujba sfântului a fost compusă în anul 1914, în Alexandria Egiptului.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB