“Mărturisiți-vă Domnului” – Melos de Cosma Dochiaritul

18 February 2015

Contribuția aghioriților și a muzicii psaltice aghiorite este foarte importantă în dezvoltarea și îmbogățirea muzicii psaltice în general. Datorită faptului că la Sfântul Munte slujbele și, în special privegherile, durează foarte multe ore, au fost alcătuite cântări care să acopere nevoile slujbelor săvârșite. Un bun exemplu în acest sens, în lumina tradiției psaltice aghiorite, îl constituie polieleul ,,Mărturisiți-vă Domnului”. Acest psalm, deoarece se cântă neîntrerupt la Utrenia privegherilor, a cunoscut, de-a lungul vremii, mai multe variante, folosirea lor alternativă ajutând la păstrarea unei anumite ritmicități muzicale în cadrul slujbei, dar și la evitarea monotoniei.

Una dintre compozițiile psaltice cele mai îndrăgite, și care este folosită cel mai des în cadrul privegherilor, este cea a lui Cosma Dohiaritul. Acest iscusit alcătuitor de cântări aghiorit a activat la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, informație ce reiese din manuscrisele sale ce datează din această perioadă. Opera sa, deși nu însumează foarte multe compoziții, ne dezvăluie un compozitor clasic, un psalt priceput și experimentat, care a satisfăcut prin compozițiile sale nevoile și cerințele epocii în care a trăit.

exommm IN

Compozițiile lui Cosma Dohiaritul sunt incluse în volumul ,,Athonikí Mousikí Pandékti”, ediție îngrijită de ieromonahul Antipa de la Chilia Sfânta Ana a Mănăstirii Iviron, ,,spre cunoașterea personalității acestui mare dascăl”, după cum găsim scris în ampla introducere semnată de protopresbiterul Hrisovalánthis Theodórou. Printre compozițiile cuprinse în acest volum se numără polieleul ,,Robii Domnului” irmologic pe glasul al VII-lea (varis), o Doxologie pe glasul al IV-lea (,,aghia”), irmosul Cântării a IX-a a Catavasiilor Paștilor, ,,Luminează-te, luminează-te…” împreună cu ,,Îngerul a strigat”.

Monahi aghioriți cântă la Sfânta Mare Mănăstire Vatopedi polieleul ,,Mărturisiți-vă Domnului”, facere a lui Cosma Dohiaritul pe glasul al VI-lea și al VII-lea (varis):


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB