Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis

18 February 2015

Vineri, 20 februarie a.c., de la ora 17.00, la Librăria DOXOLOGIA din Iași, Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vă invită la prezentarea primului volum din „Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis”, apărut pentru prima dată în limba română.

Dogmatica empirica IN

Editura DOXOLOGIA a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea pe piață a unei cărți așteptate de publicul cititor din România: „Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis” a Ȋnaltpreasfințitului Ierotheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului. Astfel, pe 20 februarie, de la ora 17.00, la Librăria DOXOLOGIA (din Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 14), ieșenii se vor întâlni cu Pr.Prof.Dr. Dragoș Bahrim, Directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, și Tatiana Petrache, traducătoarea din limba neogreacă a volumului.

„Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis” este o foarte necesară apologie pentru reabilitarea statutului practic, terapeutic și empiric al teologiei ortodoxe, după formula marelui teolog grec. Ea este scrisă ca o consecință a relației personale pe care Mitropolitul Ierotheos a avut-o cu Părintele Romanidis mai ales în ultimii ani de viață ai acestuia, când, aproape retras din lumea dezbaterilor academice, a devenit, ca pensionar, preot slujitor al Mitropoliei de Nafpaktos. Pe de altă parte, autorul volumului a avut la dispoziție o cantitate impresionantă de înregistrări audio ale unor convorbiri teologice cu grupuri de ucenici apropiați ai Părintelui Romanidis, dar și înregistrări inedite ale unor prelegeri academice ale acestuia, care nu erau cu nimic superioare celor dintâi.

Cartea este bazată mai ales pe amplele extrase din aceste dialoguri teologice vii, care își păstrează limpezimea chiar scoase din contextul în care ele fuseseră rostite. Un principiu de la care Pr. Romanidis nu s-a abătut niciodată, era acela că ceea ce preda ucenicilor apropiați în contactul de zi cu zi, vestea și de la catedră, atunci când umplea până la refuz amfiteatrele universitare. A trăit toată viața după principiile teologice pe care le mărturisea, viața sa fiind întru totul conformă cu învățătura sa.

Ce impresionează la teologia lui Romanidis exemplar evidențiată în acest volum, este viziunea sa unitară despre experiența revelației prin Profeți, Apostoli și Părinții Bisericii care naște o teologie întru totul coerentă, a experienței vii a curățirii, luminării și îndumnezeirii. Toate direcțiile teologiei sunt văzute prin această perspectivă unitară, încât citind cartea, ai sentimentul unității fundamentale a tuturor capitolelor teologiei dogmatice, fără separația practicată pe scară largă încă, în teologia de școală, între Scriptură, dogme, cult și istorie.

Traducerea fidelă, frumoasă, realizată de Tatiana Petrache sub directa povățuire a autorului, este vie, și păstrează caracterul nonformal și direct, tăios al învățăturii dogmatice a părintelui Romanidis, nelipsind de multe ori ironiile.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB