Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan, alexandrinii

31 January 2015

Ioan împreună cu Chir către sabie s-au nevoit,
Împreună cu Chir face minuni și după sfârșitul cel prin sabie.
Pre Chir și Ioan i-au tăiat în a treizeci și una zi, cu adevărat.

În această zi, pomenirea sfintei mucenițe Athanasia și a celor trei fiice fecioare ale ei, Theodota, Theoctista și Evdoxia. Maica prea bună și treime de fiice fiind, pentru dragostea Părintelui a toate, prin sabie sunt murind.

Chir si Ioan, s12, Novgorod

Sfinții Chir și Ioan, frescă din Novgorod, sec. al XII-lea

Acești sfinți mucenici Chir și Ioan au fost în zilele împăratului Dioclețian (284-305 d. Hr.), Chir fiind din Alexandria și Ioan din Edesa. Deci, fiind atunci prigonire asupra creștinilor, Chir s-a dus spre partea mării ce se zice golful Arabiei și luând cinul călugăresc, locui acolo. Iar Ioan se duse la Ierusalim și auzind de minunile ce făcea Chir, că tămăduia tot felul de boli și de neputințe, se duse la Alexandria și de acolo mergând unde era el, viețuia împreună cu el. Minunile Sfinților Doctori fără de Arginți au fost consemnate de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului (a cărui pomenire se face pe 11 martie), pentru că Sfinții Chir și Ioan i-au tămăduit ochii.

AthanasiaTheodotiEudoxiaTheoktisti

Sfânta Athanasia cu cele trei fiice ale ei, Theodota, Theoctista și Eudoxia

Deci, fiind prinsă o femeie, Athanasia, care era văduvă, dimpreună cu cele trei fiice ale ei, Theodota, Theoctista și Eudoxia, pentru credința ce aveau în Hristos și vrând a sta de față înaintea judecătorului, sfinții se temură ca acelea nu cumva să pătimească ceva, ca niște femei ce erau, îngrozindu-se de grozăvia chinurilor. Deci, mergând sfinții, le îmbărbătau și le îndemnau să stea tari în munci, iar ei din pricina aceasta aprinzându-se, au mărturisit cu tărie pe Domnul nostru Iisus Hristos ca Dumnezeu adevărat. În zadar încerca ighemonul să plece curajul Athanasiei arătându-i spre fiicele ei și spunându-i că se va face vinovată de moartea lor.

Aceasta, după ce s-a întors către ele, le-a întărit spunându-le că frumusețea trupească este trecătoare, în timp ce în veșnicie se păstrează nemuritoare frumusețea sufletului. Iar acestea au spus mamei lor că simt o mare bucurie, pentru că aveau să plece din această lume deșartă împreună cu maica lor, pentru dragostea lui Hristos, și că astfel nu se vor despărți niciodată de ea. Și fiind supuși cu toții la multe munci, li s-au tăiat capetele la anul 292 d. Hr. Viața și martiriul lor au fost scrise de Sofronie Sofistul. Și se săvârșea prăznuirea lor la biserica ridicată pe locul unde au pătimit mucenicia, ce se numește Forachie.

Chir si Ioan, minologhion bizantin, s14 IN

Martiriul sfinților Chir si Ioan, Athanasia, Theodota, Theoctista și Eudoxia, ilustrație de minologhion bizantin, sec. al XIV-lea

Tropar, glasul al 5-lea:

Minunile sfinților Tăi mucenici, zid nebiruit ne-ai dăruit nouă, Hristoase Dumnezeule. Pentru rugăciunile lor, sfaturile păgânilor le risipește, sceptrurile împărăției le întărește ca un bun și de oameni iubitor.

Al tropar, glasul al 5-lea:

Darul Treimii sălășluindu-se întru inimile voastre cele curate, prea fericiților Chire și Ioane, înfricoșați izgonitori duhurilor celor necurate v-ați arătat și ați fost tămăduitori neputințelor, nu numai celor descoperite, ci și celor ascunse. Drept aceea, îndrăzneală având către Dumnezeu cel iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre cele neîncetate, tămăduiți patimile noastre.

Chir si Ioan, s11, psaltire bizantina INCondac, glasul al 3-lea, podobie: Fecioara astăzi…

Din dumnezeiescul har, dar de minuni luând, sfinților, minuni faceți neîncetat; toate patimile noastre, cu meșteșugul doftoriei cel nevăzut tăindu-le, Chire de Dumnezeu înțelepțite, cu Ioan pururea slăvitul. Căci voi dumnezeiești doctori sunteți.

Icos:

Pre voi înșivă lui Dumnezeu făgăduindu-vă, sfinților, toată ispita celor rele pentru El ați suferit, murind de bunăvoie, mucenici viteji și după moarte tuturor izvorâți dumnezeiești daruri celor ce sunt dosădiți, dintre care unul și cel dintâi sunt eu, ticălosul. Că la trup și la suflet de multe răni sunt bolnav și cu credință strig către voi: Tămăduiți-mă! Căci voi sunteți dumnezeiești doctori.

Sedealnă, glasul al 4-lea, podobie: Cel ce te-ai înălțat…

Călcând la pământ dulcețile cele râvnitoare de cele de jos, v-ați ridicat mărit prin Dar către dumnezeiasca înălțime a muceniciei, pătimitorilor Chire și Ioane, luminători ai lumii. Pentru aceea, ne rugăm să ne apărați pre noi de întunericul păcatelor, și de boli, rugându-vă Dumnezeului tuturor.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB