Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia

21 December 2014

Sfânta Muceniță Iuliana a trăit pe vremea împăratului Maximian. Era din Nicomidia, fiica unor părinți bogați, care au logodit-o cu un senator elin, pe nume Eleusie. Logodnicul voia să facă nunta, dar sfânta n-a vrut, ci i-a zis: ”Nu mă mărit cu tine, până nu ajungi prefectul cetății”. După ce a ajuns prefect, sfânta i-a zis iarăși: ”N-am să primesc să mă mărit cu tine, dacă nu treci de la slujirea idolilor la credința creștină”. Atunci logodnicul i-a mărturisit aceasta tatălui ei. Iar tatăl ei, pentru că nu a putut să o întoarcă de la credința în Hristos, a dat-o pe mâna prefectului, logodnicul ei, ca s-o cerceteze după legile romane. Prefectul a dezbrăcat-o de haine și a poruncit să fie chinuită, iar apoi aruncată în temniță.

iuliana 2 IN

În noaptea în care a fost aruncată în temniță, pe când se ruga, s-a apropiat de ea în chip de înger dușmanul nevăzut al tuturor oamenilor, diavolul, și a îndemnat-o să jertfească idolilor, ca să scape. Sfânta l-a alungat și l-a făcut să mărturisească, fără voia lui, cine era.

JulianaofNicomedia

Fiind adusă din nou înaintea prefectului, a rămas neclintită în dragostea pentru Hristos, drept pentru care a fost aruncată într-un cuptor încins, care însă prin minune îndată s-a răcit. La vederea minunii, cinci sute de bărbați și o sută treizeci de femei au crezut în Hristos și au fost tăiați cu sabia pe loc. Mucenița Iuliana a fost supusă din nou la chinuri, dar arătându-se mai tare decât ele, a fost tăiată cu sabia.

iuliana 3Când a fost logodită de părinții ei cu Eleusie, Iuliana era în vârstă de 16 ani, iar când s-a logodit cu Hristos prin mucenicie, era de 18 ani.

Sedealnă, după Cântarea a III-a a Canonului Utreniei, glas 4, podobie Cel ce Te-ai înălțat…

Fiind înfrumusețată cu fapte bune de la Dumnezeu date și împodobită cu florile cinstitei mucenicii, te-ai arătat toată frumoasă și fără prihană, cinstită. Pentru aceasta, Domnul a iubit acum frumusețea ta și te-a dus în cămara de mire cea prea luminoasă, în care dănțuiești cu mucenicii, Iuliana, pe Hristos slăvindu-L.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB