Învățarea muzicii psaltice în Sfântul Munte

19 November 2014

Învățarea muzicii psaltice în Sfântul Munte este o rânduială atestată în manuscrise încă de la începuturile vieții monahale din peninsula athonită. Mari melozi au abandonat tratatele teoretice pentru nevoile didactice ale muzicii psaltice și pentru ucenicii pe care îi aveau în jurul lor. Piatră de hotar în istoria teoretică a muzicii psaltice aghiorite este Noua Metodă din 1814 prin care sunt sistematizate problemele de notație și teorie într-un mod clar și ușor de memorat.

athoniadites IN

Elevi de la Athoniada învățând rânduielile stranei

Muzicieni aghioriți și-au asumat lucrarea de predare a noii sisteme monahilor aghioriți care le erau învățăceo și aplicarea noului sistem de notație la vechile piese muzicale. Matei Vatopedinul, Ioasaf Dionisiatul și Nicolae Dochiaritul sunt personalitățile care și-au asumat cu râvnă răspândirea și consolidarea Noii Metode în Sfântul Munte.

Azi, la 200 de ani de la Reforma din 1814, metodologia și modul de predare în Sfântul Munte, a rămas același. Strana este locul cel mai însemnat de exersare a psalților învățăcei. Nu este întâmplător faptul că predarea muzicii psaltice în învățământul general al Athoniadei a fost prevăzută în 1953, odată cu inaugurarea celei de-a treia faze de funcționare a Școlii.

În continuare puteți asculta trei interpretări în tradiție aghiorită, înregistrate live la privegheri.

Mărturisiți-vă Domnului, glas 4 cu 7 și 8 (nenano/makam):


Cuvânt bun, glas 8, de Theodoros Fokaefs:


Robii Domnului:


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB