Viața Sfântului Iosif cel Nou – 1. Obârșia. Anii tinereții

9 September 2014

Iosif-cel-Nou1 IN

Cel între sfinți părintele nostru Iosif cel Nou s-a născut în 1568 în orașul Ragusa din părinții Ioan și Ecaterina, care era oameni cu o situație materială foarte bună[1]. Tatăl său, Giavanni (Ioan) Fusco[2], era navigator de origine venețiană și se stabilise în orașul Ragusa (Dubrovnikul de astăzi)[3].

După perioada lui Napoleon (1808) Ragusa a fost, pentru o perioadă, o republică independentă, un oraș care, de-a lungul timpului a schimbat mai mulți cuceritori, și care, astăzi, aparține Croației[4]. Tatăl său, Ioan, navigator și comerciant din Veneția, urmând o tradiție care lega Veneția de insula Limnos[5] (Grecia) a rămas o perioadă în această insulă, unde a cunoscut-o pe Ecaterina, cu care se va și căsători.

Ecaterina se născuse în Limnos din părinți greci, care locuiau acolo. Tatăl sfântului, ca navigator, era mai tot timpul în călătorii, astfel că de educația lui Iacov (acest nume îl primise Sfântul prin Sfânta Taină a Botezului) s-a ocupat mama sa, Ecaterina (ortodoxă), care era o femeie foarte credincioasă. Așadar, ea a fost cea care i-a sădit în suflet lui Iacov sămânța educației creștine pe care și ea o primise, la rândul ei, de la părinții săi, în insula Limnos.

La vârsta de 12 ani Iacov își va pierde tatăl, care va muri înecat în timpul unei furtuni. După acest eveniment, mama sa, care nu avea alte rude în Raguza, îl va lua pe micul Iacov și va pleca la un frate de-al ei, comerciant de seamă, care locuia în Ohrida. Acolo, Iacov va studia timp de trei ani și va acumula cunoștințe temeinice la școală. Dovedind dragoste față de Biserică și de textele sfinte, cu voia și cu binecuvântarea mamei sale, a mers la Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, acolo unde mama sa avea un văr care era ieromonah. La această mănăstire tânărul Iacov va rămâne timp de cinci ani, de la vârsta de 15 ani, până la vârsta de 20 de ani.

Va urma…

Note:

[1]Gheorghe Cotoșman, Considerațiuni generale asupra izvoarelor și literaturii istorice privitoare la personalitatea Mitropolitului Sfântul Iosif cel Nou, în “Mitropolia Banatului” 7-9 (1956), Timișoara, p. 68.

[2]Op. cit., p. 68

[3]Dalmația este o provincie din Croația și se întinde de-a lungul coastei Mării Adriatice.

[4]Le Petit Larousse en couleurs, Paris, 1995, p. 1291

[5]Gheorghe Cotoșman, op. cit. 68

Sursa: Pr. Vincențiu Curelaru, Ο βίος του Αγίου Ιοσήφ του Νέου μητροπολίτη Τιμισοάρας

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB