Sfântul Vladimir al Kievului – 15 iulie

15 July 2014
Sfântul Vladimir cu fii Boris si Gleb, icoană de la Novgorod, sec. XV

Sfântul Vladimir cu fii Boris si Gleb, icoană de la Novgorod, sec. XV

Vladimir Sviatoslavici, Mare Prinț al Kievului (958-1015) a fost cel care a botezat poporul rus. Un păgân fervent în viața sa de dinainte, a fost un mare războinic, a avut mai multe soții și susținut cultul păgân în teritoriile pe care le avea în stăpânire.

Aflând, la un moment dat, că există și alte credințe în afară de păgânismul pe care-l cunoștea, s-a hotărât să trimită soli prin lume care să găsească adevărata credință.

Acești soli s-au întâlnit cu musulmani, dar au găsit că aceștia nu au bucurie în ei, iar credința lor este una mecanică. De asemenea, solii s-au întâlnit cu iudei și catolici, dar au rămas neimpresionați. Ajungând la Constantinopol, totul s-a schimbat. Asistând la Sfânta Liturghie în catedrala Sfânta Sofia, solii aveau să-i declare mai apoi prințului Vladimir: „Nu am mai știut dacă suntem în cer sau pe pământ”. Crezând cuvintelor solilor săi, Sfântul Vladimir a sfârșit prin a se boteza atât el, cât și întreg poporul său, devenind ortodocși.

vladimir kiev 2 IN

După botez, viața sa s-a schimbat pe de-a-ntregul: a păstrat o singură femeie de soție, a stricat idolii păgânești din Rusia și a ridicat în loc biserici, dar s-a și străduit să trăiască în pace cu vecinii, pe cât se putea.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB