Moaștele Sfintei Mari Muceniţe Marina

17 July 2014
Byzantine Icon

Sfânta Mare Muceniţă Marina – icoană, sec. XIII, Liban

Sfânta Mare Muceniță Marina este una dintre cele mai populare sfinte ale Răsăritului, dar și a Apusului, unde este cunoscută sub numele de Margarita Fecioara sau Margarita din Antiohia Pisidiei.

Viața Sfintei Marina, scrisă de soldatul Teotim, cel care i-a adus hrană cât timp sfânta a fost în închisoare, se păstrează în mai multe manuscrise, dintre care cele mai vechi provin din secolul al IX-lea. Personalități bisericești precum Cuviosul Neofit și Patriarhul Constantinopolului Grigorie Cipriotul au scris encomioane și cuvinte de cinstire despre Sfânta Muceniţă Marina, în care laudă viața și personalitatea ei. Potrivit datelor pe care le avem, Marina din Antiohia Pisidiei era fiica preotului idolatru Edesie. Ea a rămas orfană de mamă, iar tatăl ei a încredințat-o spre creștere unei doici creștine. Pentru că a refuzat să se căsătorească cu eparhul Olivrie și să jertfească idolilor, Marina a fost supusă la multe cazne mucenicești, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul. În Răsărit, pomenirea ei se cinstește pe 17 iulie. Sfânta Marina este de asemenea una dintre cele mai populare chipuri ale iconografiei bizantine, fiind adesea cuprinsă în programul iconografic al bisericilor bizantine, fie ca portret iconografic izolat, fie în icoane independente care înfățișează lupta ei cu Belzebul.

Facem aici o primă tentativă de catalogare a moaștelor Sfintei Marina care se păstrează în spațiul elen și mai larg al Balcanilor. Pentru a citi însă corect această catalogare parțială, se impune să ținem seama de următoarele două premise:

1. Uneori, în anunțurile din biserici despre aducerea sfintelor moaște ale Sfintei Marina, se publică fotografia altor moaște (tot ale Sfintei Marina sau ale altui Sfânt), cel mai probabil pentru că în momentul întocmirii și publicării anunțului nu a existat o fotografie disponibilă a moaștelor așteptate. Astfel, e posibil, ca vreo fotografie care o postăm aici să nu corespundă întocmai moaștelor respective ale Sfintei Marina, în ciuda eforturilor de a prezenta date cât mai exacte.

2. Μoaștele au fost împărțite în părticele și răspândite în toată lumea creștină și așezate spre cinstire în racle care închipuie întregul mădular al trupului din care fac parte părticelele respective, de pildă, o bucată a mâinii drepte a Sfintei Marina este așezată într-o raclă care reconstituie întreaga mână dreaptă. Acest lucru creează aparente probleme de receptare: anume, se pare că există mai multe mâini sau mai multe, pentru că raclele au forma întregului membru respectiv, însă o cercetare mai atentă a osemintelor arată că este vorba doar de o mică parte a membrului respectiv al trupului Sfântului. Nu trebuie ignorat, desigur, nici faptul că ”popularitatea” unui Sfânt a produs de-a lungul Evului Mediu moaște false, contrafăcute sau de moaște ”pseudonime”, adică moaște de Sfinți anonimi sau mai ”mici” în faimă ”au fost botezate” în moaște ale unor Sfinți populari, fenomen ce este întâlnit parțial și în Bizanț.

Prezentăm mai jos acest prim catalog în imagini al moaștelor Sfintei Mari Mucenițe Marina:

Mâna dreaptă a Sfintei Marei Mucenițe Marina

1. Părticică din mâna dreaptă, Sfânta Mănăstire Vatoped a Sfântului Munte:

1

2. Părticică din mâna dreaptă, Sfânta Mănăstire Xenofont din Sfântul Munte:

2

3. Părticică din mâna dreaptă, Sfânta Mănăstire Dohiariu din Sfântul Munte:

3

4. Părticică din mâna dreaptă, Biserica Sfintei Marina din Tesalonic:

4

5. Părticică din mâna dreaptă, Sfânta Mănăstire a Maicii Domnuui din Andros:

5a5b

6. Părticică din mâna dreaptă la Biserica Sfinților Marina și Antonie din Sérres (?). Racla datează probabil din 1787.

6a

6b

7. Părticică din mâna dreaptă, Biserica Sfintei Marina din Kásos. Donație a Sfintei Mitropolii de Sérres și Nigritis:

7a

7b

8. Părticică din mâna dreaptă la Biserica Sfintei Marina din Maistro, Alexandroúpoli. Moaștele au fost donate de  Arhiepiscopia de Râmnic din România.

8a

9. Părticică din mâna dreaptă, Biserica Sfintei Marina din Filipoúpoli, Bulgaria.

9a

9b

10. Părticică din mâna dreaptă, Mănăstirea Sfintei Napa din Cipru.

10a

10b

Moaștele au fost identificate pe durata procesiunii în diferite locuri din Bulgaria și cel mai sigur provin de la Mănăstirea Sfintei Napa din Cipru (Biserica Maicii Domnului de la Mănăstirea Sfintei Napa).

Relatare despre furtul moaștelor Sfintei Marina, care a avut loc în 1787.

Epitimie a Patriarhului Procopie I

Octombrie, 6 indictos, 1787

Ieromonahul Iacov Karakallinós a denunțat Patriarhului că în urmă cu scurt timp s-au pierdut din racla în care se aflau, din atelierul lui Hagi Athnasie [în Galata Constantinopolului] două moaște de Sfinți (maxilarul inferior al Sfântului  Ștefan și mâna Sfintei Marina) și două cruci (dintre care una ”îmbrăcată în aur”, conținând Cinstitul Lemn)

Capul Sfintei Mari Mucenițe Marina

11. Părticică din capul Sfintei Marina, Sfânta Mănăstire a Sfântului Gheorghe Ilion, Evia.

11a

11b

Alte părticele din moaștele Sfintei Marina

Icoană din Tinos a Sfintei Marina, 1906. Muzeul de Artă Bisericească din Alexandroúpoli

Icoană din Tinos a Sfintei Marina, 1906. Muzeul de Artă Bisericească din Alexandroúpolis

12. Părticică din moaștele Sfintei Marina, Catedrala Mitropolitană a Sfântului Ahilie, Larisa:

12

Moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Marina (stânga) și ale Cuviosului Nicon, cel numit “Pocăiţi-vă” (dreapta).

13. Părticică din moaștele Sfintei Marina, din tezaurul de la locuința istorică a Monahului Ioachim Papoulákos.

Icoană aghiorită a Sfintei Marina cu părticele de moaște încorporate (1938).

Icoană aghiorită a Sfintei Marina cu părticele de moaște încorporate (1938)

14. Părticele de moaște ale Sfintei Marina, Sfânta Mănăstire Iviron din Sfântul Munte:

14

15. Părticle din moaștele Sfintei Marina, Biserica Sfintei Marina din Didimoteichon.

15

15b

16. Părticele de moaște ale Sfintei Marina, Biserica Sfintei Marina din Afissos:

16a

17. Părticele din moaștele Sfintei Marina, Biserica Sfintei Marina din Patra (localitatea Makrighiannis). Sfintele moaște au fost dăruite bisericii de către Mitropolitul Kastoriei, kir Serafim:

17

18. Părticele din moaștele Sfintei Marina, Biserica Sfintei Marina din Imeros.

18

19.  Părticele din moaștele Sfintei Marina, Biserica Sfântului Pavel și a Sfântului Alipie din Attalia (Turcia). Moaștele Sfintei Marina au fost încorporate în cruce:

19

20.  Părticele din moaștele Sfintei Marina, Biserica Sfântului Sava din Iași, România:

20

Moaștele Sfintei Marina, dreapta, moaștele Sfântului Mare Mucenic Trifon, stânga. Cel mai probabil, moaștele provin din racla de mai jos, care se află în aceeași biserică și conține moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Marina (dreapta) și ale Sfântului Marelui Mucenic Trifon (stânga):

20b

21. Părticele din moaștele Sfintei Marina, Sfânta Mănăstire a Maicii Domnului din Amiros (Cipru). Sfintele moaște au fost dăruite Sfintei Mănăstiri a Maicii Domnului din Amiros, Cipru, de către Egumenul Ciprian al Sfintei Mănăstiri a Sfintei Marina din Andros:

21

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB