A început ediția a VII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

7 July 2014

aDSC_1164

În perioada 7-11 Iulie 2014, la Iaşi, are loc Ediția a VII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Byzantion, în colaborare cu Universitatea de Arte ,,George Enescu”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, și reunește 150 de participanți care vor beneficia de cursuri teoretice și practice de înaltă clasă, de conferințe și de participarea la slujbe și concerte extraordinare.

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc luni, 7 iulie, de la ora 10 în amfiteatrul „George Enescu” al Universității de Arte. Au luat cuvântul doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu, din partea Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, precum şi părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Ediția de anul acesta este dedicată memoriei arhonte protopsaltului Lykourgos Angelopoulos, trecut la Domnul în luna mai, mare iubitor al Iașiului și ctitor de suflet al Masterclass-ului de Cânt Bizantin. În cadrul deschiderii a fost oficiată o slujbă de pomenire a acestui mare dascal, care a rămas în sufletele participanților, profesorilor și organizatorilor de la edițiile anterioare ca un exemplu de dăruire și de jertfă pentru slava lui Dumnezeu prin cântare sfântă.

bDSC_0022

Cursurile teoretice și practice, precum și seria de conferințe de la această ediţie vor fi susținute de monahul Filotheu Balan, prof. dr. Georgios Konstantinou, prof. Protopsalt Dimitrios Galanis, pr. asist. univ. dr. Ionuț-Gabriel Nastasă, conf.univ.dr. Nicolae Gheorghiță și diac. Cornel Constantin Coman.

Continuând o inițiativă de succes de la ediția a VI-a, și anul acesta cursantele pot beneficia de pregatire pentru ansamblu psaltic feminin, sub îndrumarea conf. univ. dr. Maria Alexandru, a sopranei Lăcrămioara Maria Hrubaru-Roată și a interpretei Miriam Marinou.

Concertul de final de vineri 11 iulie, de la ora 20:00, va constitui momentul de gală al evenimentului, care va reuni în Catedrala Mitropolitană din Iaşi toți invitații și cursanții Masterclass-ului de Cânt Bizantin, ediția a VII-a. În prezența și cu binecuvântarea IPS Sale, Părintele Mitropolit Teofan, Corul participanților și corul Byzantion vor aduce un omagiu muzical celui care va rămâne veșnic „maestrul Lykourgos Angelopoulos”, alături de invitații speciali ai acestei seri bizantine: Dimitrios Galanis, Georgios Konstantinou și pr. Andrei Zmeu.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB