Cuviosul Mucenic Sava Staghiritul

10 June 2014

Savvas-o-Stageiritis-in rightCuviosul Mucenic Sava s-a născut la Stághira pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Din dragoste pentru viața monahală s-a retras la Mănăstirea Constamonitou din Sfântul Munte, unde s-a nevoit ca monah. A ales această mănăstire, pentru că părinții obștii aveau strânse legături cu satul Stághira și în general cu regiunea Halkidikί.

În această mănăstire care este închinată cinstirii Sfântului Întâi-Mucenic și Arhidiacon Ștefan, și-a închinat viața și Sfântul Sava și pe măsură ce trecea timpul se îmbogățea în virtute și bună cinstire de Dumnezeu, pregătindu-se astfel să primească și cununa martiriului.

În vremea revoluției din 1821, care izbucnise deja în Halkidikί, Sfântul Sava a fost chemat să urmeze calea martiriului. Unicul izvor istoric despre martiriul său este scrierea Monahului Dosithei, un constamonit din insula Lésvos, care relatează martiriul a cinci cuvioși mucenici de la Mănăstirea Constamonitou într-o carte cu titlul ”Nou memoriu despre nou-arătații sfințiți mucenici și cuvioși mucenici, cei care au strălucit din rândul cuvioșilor Părinți aghioriți, fiind omorâți de otomani în timpul revoluției de eliberare a Greciei”.

Katholikonul mănăstirii Konstamonitou

Katholikonul mănăstirii Konstamonitou

Să vedem cum descrie Dosithei sfârșitul martiric al Sfântului Sava: ”Acum, fraților, să ne oprim asupra lui Sava Staghiritul cel simplu, care și-a cunoscut și el, fericitul, dinainte felul morții, pentru că plecând din obște, fiind trimis în afara mănăstirii, în Ierissós, de către Părinți, a spus unuia dintre frații obștii și prieten al lui ce i se va întâmpla.

A văzut noaptea în vedenie că urmărindu-l dușmanii, l-au omorât. Și în chipul acesta s-a arătat fericitului că sufletul lui a zburat la ceruri, în timp ce trupul i-a rămas pe  pământ. Și această înainte-vestire și prezicere din vedenie s-a adeverit. Căci trecând de cinstita mănăstire Zografou, a fost omorât fericitul de necredincioși, și dimpreună cu el și un mirean, slujitor al mănăstirii, amândoi din Stághira. Și așa s-a petrecut fericita adormire a celor doi”.

Astfel a mărturisit Cuviosul Mucenic Sava și a primit cununa slavei.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB