Sfântul Noul Mucenic Vukașin – 16 mai

16 May 2014

vukasin in

Sfântul nou mucenic Vukașin a fost un sătean simplu pe care l-au omorât în mod cumplit ustașii croați. Vukașin s-a născut la sfârșitul secolului XIX în satul Klepci din Herțegovina. La începutul celui de-al II-lea Război Mondial a fost arestat și deportat, dimpreună cu alți mii de sârbi, în lagărul de concentrare de la Jasenovac. Acest lagăr croat era similar celorlalte lagăre naziste de la Auschwitz, Treblinka, Maidanek etc., doar că regimul instaurat de ustași era și mai teribil. În afara faptului că aici erau uciși sistematic prin gazare evrei, sârbi și alte minorități, în lagăr era întreținut un regim de teroare prin torturi și ucideri aleatorii.

vukasin 2 in

În seara de 29 august, trei gardieni ustași s-au luat la întrecere, care din ei va ucide în seara aceea mai mulți prizonieri. Fiecare dintre aceștia, în frenezia uciderii, a înjunghiat sute de deținuți cu niște cuțite speciale, folosite de țărani la treieratul grâului. Unul dintre gardieni, pe nume Mile Friganovic, în mijlocul urletelor și zbaterilor deținuților înșirați ca oile la tăiere, l-a văzut șezând liniștit, plin de pace, netemător, pe un bătrân sârb. Terifiat de pacea bătrânului, gardianul a înțepenit. Când și-a revenit, s-a dus la bătrân, urându-l pentru liniștea și pacea care i se citea pe chip.

Vukashin in 3I-a cerut bătrânului să strige în gura mare «trăiască Ante Pavelici» [liderul ustașilor naziști, n.t.], altfel îl va omorî. Bătrânul Vukașin, deși văzuse cum fuseseră omorâți înaintea sa ceilalți deținuți, i-a răspuns calm: «Copilul meu, fă ceea ce ai de făcut». Gardianul i-a tăiat o ureche, apoi i-a cerut același lucru, dar din nou s-a izbit de răspunsul demn al bătrânului. Pe rând, i-a tăiat și cealaltă ureche, nasul, i-a scrijelit fața, i-a tăiat limba, i-a scos ochii și inima și i-a retezat gâtul. Apoi, timp de câteva minute, a continuat să-l înjunghie cu cuțitul, sfârtecându-i întregul trup.

După război, Mile Friganovic a fost judecat într-un tribunal pentru crime de război, iar în cele din urmă și-a pierdut mințile.

Sfântul Vukașin este sărbătorit pe 16 mai, așa după cum a rânduit Sinodul Bisericii Sârbe în 1998. Satul său, Klepci, a fost distrus în întregime de către croați în anul 1992.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB