Misiune pe datorie

19 May 2014

misiune in 0, Makarios, Mitropolitul KenyeiIubiţi fraţi,

Bucuraţi-vă în Domnul! Aş dori mai întâi să vă mulţumesc din adâncul inimii pentru scrisoarea de felicitare pe care mi-aţi trimis-o recent mie, nevrednicului, cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de slujire arhierească pe pământ african. În toţi aceşti ani, ne-aţi ajutat în nenumărate moduri, nu doar financiar, ci şi prin faptul că aţi publicat articolele mele în revista voastră, încă de când eram laic. Toate se fac spre slava lui Dumnezeu şi a Bisericii Sale.

Astăzi îmi aşez gândurile smerite şi vă adresez tuturor o rugăminte aparte. Pentru prima dată de la începutul ierapostoliei noastre aici, în Africa, am ajuns în situația de a nu ne putea plăti preoţii, nu le-am putut oferi nici măcar obişnuitul dar de Crăciun. Timp de vreo trei luni, nu au fost plătiţi nu doar preoţii, dar nici funcţionarii şi profesorii şcolilor noastre, mă refer la cei de la Şcoala Patriarhiei noastre, de la Colegiul Pedagogic şi de la Şcoala Primară, care se află şi funcţionează în curtea Mitropoliei.

misiune in 1

Nu mi-ar fi trecut prin cap că, într-o zi, după mai mult de treizeci de ani, aş fi putut scrie un astfel de titlu. Acest lucru înseamnă că am ajuns, deja, într-o situaţie critică, din punct de vedere finaciar, de vreme ce astăzi, în timp ce vă scriu, mâncăm exclusiv „pe datorie”, atât la Şcoala Patriarhală, cât şi la cea Primară. Adică nu putem plăti oamenii care gătesc în fiecare zi pentru noi, astfel încât să putem funcţiona liniştiţi. Este posibil aşa ceva? Şi, totuşi, aceşti oameni ştiu cât am fost de corecţi până acum cu îndatoririle noastre şi pentru aceasta ne rabdă şi tac, în nădejdea că, după cum a fost până acum, și de data asta se  va găsi vreun donator care să fie mişcat de situaţia noastră şi să ne mângâie în durerea şi în tristeţea noatră.

misiune in 2

Sfânta Mitropolie a Keniei este considerată, şi este, cea mai mare din Africa continentală. În consecinţă, amintim faptul că avem 300 de enorii, 250 de preoţi, 30 de şcoli primare şi grădiniţe, 15 gimnazii – licee, 30 de centre medicale, o şcoală patriarhală cu seminarişti din multe ţări ale Africii continentale şi un colegiu pedagogic. Toate funcţionează sub îndrumarea directă şi povăţuirea duhovnicească a Fericitului Patriarh al Alexandriei şi întregii Africi, Theódoros.

misiune in 3

Cer, aşadar, cu rugăminte, susţinerea voastră, în mod grabnic, în special în ceea ce priveşte plata salariilor preoţilor, să mai putem respira puţin, sau ce consideraţi de cuviinţă.

Nădăjduim că, prin harul şi cu ajutorul lui Dumnezeu, veţi deveni samaritenii cei buni, să ne sprijiniţi astfel încât să ne putem continua misiunea, care este lucrarea dragostei, a jertfei şi a într-ajutorării fraţilor noştri din Kenya.

misiune in 4

Vă mulţumim, în primul rând, pentru contribuţia şi dragostea dumneavoastră.

Cu rugăciune şi multă dragoste în Domnul,

† Mitropolitul Makários al Kenyei

misiune-in-99-end-center

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB