Sfântul Sfințitul Mucenic Irineu de Sirmium (+304) – 6 aprilie

6 April 2014

5_Sf-Irineu-de-Sirmium in

Sfântul Sfințitul Mucenic Irineu a pătimit în vremea persecuției creștinilor din vremea Împăraților Dioclețian și Maximian (284-305).

Sfântul Irineu a fost preot, fiind căsătorit și crescându-și copiii întru credință, fiind foarte respectat pentru educația sa și pentru traiul său cumpătat. Mai târziu a fost ales episcop la Sirmium, în provincia romană Pannonia (Inferior), lângă Belgradul de astăzi. Cetatea Sirmium era reședința Caesarului Galerius, ginerele Împăratului Dioclețian.

Datorită activității sale misionare, a fost arestat și adus înaintea unui oficial roman pe nume Probus. Refuzând să se lepede de Hristos și să aducă jertfă zeilor păgâni, a fost dat spre a fi chinuit. Părinții săi, rudele și prietenii care au asistat la chinurile Sfântului Irineu, au încercat să-l determine să-și schimbe gândul, dar Mucenicul a rămas drept.

După pătimirea multor chinuri, sfântul a fost aruncat în închisoare, vreme în care Probus a încercat să-l facă să-și schimbe mintea, de dragul copiilor lui, dar Sfântul Irineu i-a răspuns: Copiii mei cred în Dumnezeu, Care le va purta de grijă. În ceea ce mă privește pe mine, nimic nu mă poate sili să renunț la Hristos.

Probus a luat hotărârea ca Sfântul Irineu să fie aruncat în râu. L-au dus pe un pod de peste râul Sava, unde îngenunchiind și rugându-se pentru turma sa, i s-a tăiat capul, iar trupul a fost aruncat în râu.

Pentru rugăciunile Sfințitului Mucenic Irineu de Sirmium, Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB