Ieromonahul Ghimnazie de la Colciu (1899 – 1 martie 1965)

1 March 2014
plecarelaAthos

Fraţii Dimitrie (Dionisie ) şi Ghimnazie Ignat (dreapta) pe faleza din Constanţa înainte de plecarea în Sfântul Munte Athos (1926)

Ieromonahul Ghimnazie, după numele său de mirean Gheorghe Ignat, s-a născut în comuna Vorniceni din România, fiind cel mai mare din cei opt frați ai săi. În anul 1922 a plecat la schitul Măgura, unde un an mai târziu a fost tuns monah. În anul 1924 a fost hirotonit diacon pentru râvna sa mare ce o avea pentru Biserică.

În anul 1926, Ghimnazie împreună cu fratele său mai mic, Dimitrie, viitorul ieromonah Dionisie (1909-2004), om de mare virtute, a venit în Chilia Sfântului Gheorghe din Kapsála, unde a fost tuns în marea schimă, iar fratele său Dimitrie a fost hirotonit diacon. Apoi, au plecat împreună la Chilia Bunei Vestiri a Născătoarei de Dumnezeu, iar în anul 1930, ieromonahul Ghimnazie a fost hirotonit preot, trăind în mare sărăcie și evlavie. După o vreme, au plecat la Chilia Sfântului Tihon, în aceași regiune din isihasta Kapsála. În anul 1937, s-a retras în Chilia Sfântului Gheorghe – Colciu, lucrând cu multă râvnă pentru renovarea acesteia. Cu evlavie, dragoste, priveghere și rugăciune săvârșea neîncetat toate sfintele slujbe și desele Sfinte Liturghii.

Ispitele multe pe care le avea, nu l-au făcut să abandoneze rânduiala de chilie, de aceea nici mângâierile dumnezeiești nu au lipsit din viața sa. A fost un monah cumpătat, milosârd și duhovnicesc. Adesea demonii încercau să-l descurajeze, dar nu reușeau. Priveghea zilnic. Ca îndrumător l-a avut pe Părintele Ghedeon († 1979). În Sfântul Munte a venit numai pentru Împărăția Cerurilor și cu harul și mila Preabunului Dumnezeu a devenit moștenitorul acesteia. Așa cum spunea fratele său Dionisie, „De aceea Dumnezeu, Care este atât de bun și Care atât de mult ne iubește, ne-a dat această viață „falsă” ca să ne pregătim pentru Împărăția Cerurilor! Acolo este patria noastră, adevărata noastră patrie, și nu aici pe pământ, unde trăim acum! Aici suntem musafiri!”

S-a odihnit întru Domnul pe 1 martie 1965.

Surse: Constantin Roimba, Sfaturile duhovnicești ale Bătrânului Părinte Dionisie, Sfântul Munte, 2004.

Monahul Moise Aghioritul, Patericul mare al aghioriților virtuoși ai secolului al XX-lea, Vol II – 1956-1983, Ed. Migdonía, septembrie 2011

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB